Openbare basisschool Ru Paré, 1997.
Openbare basisschool Ru Paré, 1997. (Foto: Stadsarchief Amsterdam/Martin Alberts)

Nieuw-West toen & nu: voormalig schoolgebouw Ru Paré

Algemeen

NIEUW-WEST - Met de komst van de Ru Paré Community in het voormalige gebouw van de Ru Paréschool kreeg de naamgeefster naast een plaquette bij de schoolingang nu ook een meer dan levensgrote muurschildering aan de buitenzijde. En werd het gebouw na een flinke architectonische ingreep omgekeerd.

Shirley Brandeis

Zo oud is de foto van het Stadsarchief niet. Maar het verschil tussen 1997 en 2021 is duidelijk. Ook binnen is er veel veranderd sinds de openbare school Ru Paré na een roerige periode (rond het jaar 2000 stond het bekend als de slechtste basisschool van Nederland) opkrabbelde en vertrok naar nieuwbouw. De naamgeefster mocht haar naam achterlaten en zo heet de huidige community die erin zit nog altijd Ru Paré. Het adres is dan wel Chris Lebeaustraat, waar de school haar ingang had, maar wat we hier zien is de Thorn Prikkerstraat in Slotervaart. De metershoge achterzijde werd na een flinke architectonische transformatie tot hoofdentree gebombardeerd. Het hele gebouw werd als het ware omgedraaid. En kreeg dus een trap, een royale ontvangstruimte (voorheen de gymzaal) en gevelgrote roldeuren. En sinds 2020 een muurschildering van Ru Paré zelf.

De transformatie tot huiskamer van de wijk is niet ongemerkt gegaan. De buurt weet de plek waar ‘van alles te doen is’ te vinden en de jury van het Nationaal Renovatieplatform gaf aan het werk van architect Auguste van Oppen drie jaar geleden een prestigieuze prijs in de categorie low budget high impact. Waar de meeste bouw- en renovatieprojecten miljoenen kosten, wisten ze het bij dit gebouw voor een prikkie te doen. Hans Krikke, directeur van stichting Samenwonen-Samenleven dat het gebouw beheert en het initiatief nam voor de community, sprak in een eerder interview nadrukkelijk over gezamenlijkheid en wederkerigheid. Geen loze kreten voor de Ru Paré Community, waar bewoners iets kunnen betekenen voor elkaar. Krikke: “Mensen die hier langskomen, vragen we wat ze nodig hebben, maar vooral ook wat ze te bieden hebben. Wat zij voor hun wijk kunnen doen.”


Ru Paré Community anno 2021. (Foto Brandeisfotografie)

Andere naam? 

De school werd zo na transformatie een ontmoetingsplek voor de buurt. Een plek waar je iets kunt leren, waar je kunt ontmoeten, kunt debatteren, een hapje kunt eten (op donderdag bij Nour Kitchen), informatie kunt krijgen (4 november is er weer een baneninformatiemarkt) en ook af en toe kunt genieten van een avondje uit. Een van die avonden stond in het teken van Ru Paré zelf, schilderes van beroep en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij kreeg een schoolgebouw naar zich vernoemd; beroemde schilderende mannen kregen de straten eromheen. Na verhuizing van de school werd geopperd een andere naam te kiezen, maar daar wilden Krikke en collega’s niet aan. Ru Paré (1896-1972) was een daadkrachtige, solidaire vrouw. Graag wilden ze die deugden aan zich gekoppeld houden.

Elke dag Ru Parédag

De daadkracht van Ru Paré blijkt onder andere uit haar verzetswerk, waarmee ze vele Joodse kinderen heeft gered. Na de oorlog wuifde ze alle eer voor haar rol hierin weg. Ze had gewoon het goede gedaan, vond ze. De kinderen die ze heeft gered, en die haar tante Zus noemden, hielden haar tot aan haar overlijden betrokken bij hun leven. De community die haar naam tegenwoordig draagt, houdt die naam graag in ere. Eerder zette men Paré in het zonnetje met een tentoonstelling en een avond waar onder andere Wim Willems, auteur van haar biografie ‘Verzetsheldin met schilderkist’, sprak. Sindsdien is er elk jaar een Ru Paré Lezing. “Elke dag is het Ru Parédag!” zegt Krikke. Vandaar ook een groots portret, door jongeren uit de buurt samen met Young in Prison vorig jaar op het gebouw geschilderd. Zodat we nooit vergeten.