Tip: zet op papier wat je wensen zijn.
Tip: zet op papier wat je wensen zijn. (Foto: Adobe Stock)

Valkuilen uitvaartverzekering

Het is belangrijk om verzekerd te zijn tegen de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Let op: lang niet elke verzekering is hetzelfde. Wij hebben de grootste valkuilen op een rijtje gezet. 

Voordat je een uitvaartverzekering afsluit, is het belangrijk om goed te weten welke kosten hier nu precies bij komen kijken. Hiermee voorkom je dat je jezelf onderverzekerd, of juist een te dure verzekering neemt. 

Tip: zet op papier wat je wensen zijn. Hoe wil je dat de uitvaart eruitziet? Wordt het een begrafenis, crematie of resomatie? Hoe komt de rouwstoet, condoleance, kist en catering eruit te zien? Laat je informeren over de kosten door een specialist. Gemiddeld kost een begrafenis tussen 7000 en 9000 euro. Een fout die vaak gemaakt wordt: het niet indexeren van de dekking. Dit houdt in dat de verzekering niet meestijgt met de inflatie en de werkelijke kosten van de uitvaart. De uitkering van de polis kan niet hoog genoeg zijn om alles te betalen, waardoor de nabestaanden voor een verrassing komen te staan. Tip: ga voor een uitvaartverzekering met een variabele premie. 

Geen keuzevrijheid

Nog een valkuil: het afsluiten van een verzekering zonder keuzevrijheid. Deze zijn vaak wel voordelig in premie, maar je kunt er weinig kanten mee op. Dit kan problemen opleveren voor de nabestaanden. Vooral de naturaverzekering biedt weinig keuzevrijheid. Wanneer je van de basis uitwijkt, betaal je dit uit eigen zak. Een kapitaalverzekering biedt de meeste keuzevrijheid.