De Bretten is een uniek natuurgebied in het westen van Amsterdam.
De Bretten is een uniek natuurgebied in het westen van Amsterdam. (Foto: Brandeisfotografie)

Expositie toont verschillende gezichten van uniek natuurgebied

Algemeen

NIEUW-WEST - Nog niet iedereen is bekend met De Bretten, een van de groengebieden van Nieuw-West. De groene parel in Sloterdijk West ligt tussen Westerpark en Halfweg, aangrenzend aan Geuzenveld en Slotermeer, en is de laatste stadswildernis van Amsterdam. Het unieke natuurgebied mag van het stadsdeel wel een beetje meer bekendheid krijgen. Vandaag, woensdag 3 november, wordt de expositie ‘Gezichten van De Bretten’ in het Glazen Huis op Plein ’40-’45 geopend. De Westerpost sprak met dagelijks bestuurder Ronald Mauer.

Shirley Brandeis

Je kunt er kilometers wandelen, fietsen, hardlopen. Of over het onverharde struinpad dwalen tussen de bramenstruiken. Er is een boswachter, er zijn volkstuinbewoners, je ziet er boommarters, blauwborstjes en meer. Verschillende ¢mensen en dieren die een rol spelen in het ruige natuurgebied staan centraal in de expositie die nog tot en met 30 november is te zien op Plein ’40-’45. Teksten vertellen wat De Bretten voor deze verschillende gebruikers betekent en welke rol zij zelf in de ruige stadswildernis spelen.

(Ver)dwalen

Of zo’n tentoonstelling geen massatoerisme oplevert, vragen we Ronald Mauer, verantwoordelijk voor kunst en cultuur in het stadsdeel. “Dat is zeker niet de bedoeling. Met de tentoonstelling zetten we het gebied even in het zonnetje. Attenderen we omwonenden, uit Geuzenveld en Slotermeer en de nieuwe wijk Sloterdijk, erop. Ja, dat is nodig. De Oeverlanden, het Rembrandtpark en de Tuinen van West zijn relatief bekende groengebieden. De Bretten is vrij onbekend, terwijl je er heerlijk kunt wandelen of fietsen. Zelf vind ik het leuk dat je er nog echt kunt dwalen en zelfs verdwalen. Elke keer kom ik er weer een ander paadje tegen.”

Niet verkwanseld

En dat terwijl het gebied is omgeven door spoor- en autowegen. Mauer: “Daar merk je weinig van. Het is vrij beschut en erg rustig. Dat willen we ook zo houden. Vanuit de gemeente wordt ervoor gewaakt dat er meer horeca bijvoorbeeld komt. Je hebt er nu sportparken en volkstuinparken en dat is het. Meer dan informatieborden, wat zitplekken, speelplaatsen en kunst, om het voor recreatie wat aantrekkelijker te maken, kwam en komt er niet. De Bretten zal niet verkwanseld worden. Het zal een gebied blijven waar mensen kunnen genieten van de natuur. Zoals in de tentoonstelling verschillende mensen vertellen hoe zij dat doen.”

Nog tot en met 30 november is de expositie Gezichten van De Bretten te zien in het Glazen Huis op Plein ’40-’45. Toegang is gratis. Wie wil fietst daarna in tien minuten naar het natuurgebied.