Een nieuwe Sloterbrug heeft een cruciale rol voor de toekomst van Badhoevedorp.
Een nieuwe Sloterbrug heeft een cruciale rol voor de toekomst van Badhoevedorp. (Foto: René Kater)

Badhoevedorp is bang voor Amsterdams VerkeersModel

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Badhoevedorp maakt zich zorgen over de verkeersmaatregelen die de gemeente Amsterdam wil doorvoeren op de Sloterweg. “Het Amsterdamse Verkeersmodel geeft cijfers die voor Badhoevedorp niet betrouwbaar zijn. Dat staat ook in de Nota van Uitgangspunten Sloterweg-West verkeersveilig. De analyse voor de waterbedeffecten is gedaan zonder de Schipholweg mee te nemen. Dat is onze belangrijkste Oost-West verbinding. Dat betekent dat in alle varianten de gevolgen voor Badhoevedorp worden onderschat” , reageert Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp (VDB). 

De vereniging heeft dan ook een zienswijze ingediend bij de gemeente Amsterdam over het plan voor de Sloterweg en maakt bezwaar tegen de Nota van Uitgangspunten voor Sloterweg-West verkeersveilig. Volgens de vereniging is de kernvraag: Moet al het toekomstig extra verkeer door het dorp of er omheen?

Onderbouwing

De VDB heeft het plan onderzocht en alle varianten hebben gevolgen in Badhoevedorp. “Wij richten ons niet op de inhoud van keuzes, maar op de onderbouwing daarvan. En die schiet ernstig tekort”, volgens de VDB. “Met deze Nota van Uitgangspunten komt de gemeente Amsterdam tot keuzes met grote gevolgen die ingrijpen in onze leefomgeving in Badhoevedorp en neemt tegelijkertijd niet de moeite om deze goed te onderbouwen.”

Toelichting

“Het gebruikte Verkeersmodel Amsterdam (VMA) is onbetrouwbaar voor Badhoevedorp. Dit staat duidelijk in de nota en blijkt uit alle toelichting die we kregen. Dat betekent dat er cijfers zijn gepresenteerd die in feite niet geschikt zijn om de gevolgen voor Badhoevedorp, de waterbedeffecten, volwaardig mee te wegen in de besluitvorming bij keuze voor een bepaalde variant”, zo schrijft de VDB in haar zienswijze. “De cijfers zijn zelfs zodanig onbetrouwbaar dat een van onze hoofdwegen, de Schipholweg die onze enige oost-westverbinding is, niet meegenomen kon worden in de cruciale analyse over het waterbed effect. Uit niets blijkt dat er door de gemeente Amsterdam inspanningen gedaan zijn om het tekortschietende inzicht middels cijfers te verbeteren.”

Voorkeur

Volgens de Nota van Uitgangspunten komt de gemeente Haarlemmermeer tot een andere voorkeursvariant dan Amsterdam. “Die voorkeur is nergens transparant en navolgbaar onderbouwd. De gemeente Amsterdam had aan de gemeente Haarlemmermeer kunnen vragen om de zaak nog eens door te rekenen met het verkeersmodel van Haarlemmermeer, dat wel betrouwbaar wordt geacht voor Badhoevedorp. Zonder deze informatie is het niet mogelijk om de gevolgen voor Badhoevedorp goed te beoordelen. De VDB heeft hierover niets vernomen. Wij zullen uiteraard dezelfde vraag stellen aan gemeente Haarlemmermeer.”

Sloterbrug

De vereniging vindt de situatie zorgwekkend, aangezien op deze beslissing voor de Sloterweg mogelijk ook snel een beslissing volgt voor een nieuwe Sloterbrug. De VDB constateert bij voorbaat dat de uitgangspunten voor een nieuwe Sloterbrug de cruciale keuze voor de toekomst van het dorp vormt. “Die uitgangspunten kunnen nooit worden gebaseerd op zo’n slecht onderbouwde afweging met cijfers uit verkeersmodellen die onvoldoende betrouwbaar zijn.”