Lenie Smit ziet iedere dag nieuwe mogelijkheden en kansen om de buurt leuker, gezelliger en leefbaarder te maken met elkaar.
Lenie Smit ziet iedere dag nieuwe mogelijkheden en kansen om de buurt leuker, gezelliger en leefbaarder te maken met elkaar. (Foto: Huub Zeeman)

Lenie Smit (60) is oprichter en vrijwilliger van Hart van Osdorp

Nettie Sterrenburg 

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt, de stad en zo meer. In stadsdeel Nieuw-West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Lenie Smit, oprichter en vrijwilliger van Hart van Osdorp. 

Op de begane grond in de Nierkerkestraat in Osdorp, stroomt uit een voormalig woonhuis een ongelofelijke hoeveelheid energie. Taallessen, prik- en opruimacties, spelletjes- en knutselmiddagen, naailessen, tuinieren, een wekelijkse soeptent waar je buurtbewoners kunt ontmoeten en een praatje maakt. Bewoners bedenken zelf wat ze willen om zich te ontwikkelen of de buurt te versterken. 

Hart van Osdorp geeft handen en voeten aan die ideeën en zorgt dat de activiteit samen met de buurt van de grond komt. Het is een huis van ontmoeting en verbinding. 

Drijvende kracht achter Hart van Osdorp is bewoonster Lenie Smit. Een fietsende verbinder in hart en nieren.

Op ontdekkingsreis

“Ik woon en werk in de buurt en doe vrijwilligerswerk voor Hart van Osdorp. Ik ontmoet zoveel mensen en zie iedere dag nieuwe mogelijkheden en kansen om de buurt leuker, gezelliger en leefbaarder te maken met elkaar. Het gesprek aangaan met bewoners en samen iets ondernemen maakt me echt heel vrolijk. De gesprekken die we tijdens de activiteiten voeren zorgen ervoor dat mensen elkaar ontdekken, elkaar echt gaan zien, meer open staan voor elkaar en nadenken over hun buurtje. Het wakkert de activiteit aan en soms ook niet, dat is ook prima. Dan praten we over het weer en hebben we plezier in het samenzijn en iets maken met je handen.“

“Er komen hier bewoners om de Nederlandse taal te leren. Wanneer je de taal niet goed spreekt zie je minder goed wie iemand is. Soms laat ik mensen een verhaal vertellen in hun moedertaal om te ontdekken wie iemand is. We geven graag Nederlandse les en als onze cursisten elkaar en de buurt helpen zijn we blij. De combinatie van de taalles en samen een activiteit ondernemen is goud waard, je leert de taal het beste door anderen te ontmoeten.”

Hart van Osdorp

Door corona lag alles stil. Vanaf juni zijn de activiteiten weer langzaam opgestart. Bewoners hebben het samen doen gemist. In de coronatijd zijn we langs de deuren gegaan en hebben een praatje gemaakt. Maar het is natuurlijk veel leuker om je deur uit te stappen en naar de activiteiten toe te gaan. Of om samen iets te organiseren, vriendschappen te sluiten en naar elkaar om te zien. De wekelijkse schoonmaak van de groene trappen bij de Kikker is een minder leuke klus maar omdat je het samen doet is het echt leuk. Soms zijn mensen verrast dat we met elkaar zoveel doen voor de buurt en vragen, Lenie lacht, of we een taakstraf hebben? Er is nog een wereld te winnen in belangeloos iets doen voor elkaar en de buurt. We pakken met elkaar op wat we zien en horen en tegenaan lopen. En woon je in de buurt? Kom eens langs!

Hart van Osdorp, Nierkerkestraat 33. Meer informatie via: www.hartvanosdorp.nl, leniesmit@hartvanosdorp.nl, of tel. 06 55517600. 

Er worden nog mensen gezocht die een workshop storytelling kunnen geven, helpers voor de tuin, prik- en opruimacties, de knutsel en spelletjesmiddagen.

Ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk op de Vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam https://vacaturebank.vca.nu/ of bel: 06-34030720.