De Meervaart zou volgens lezers behouden moeten blijven.
De Meervaart zou volgens lezers behouden moeten blijven. (Foto: René Kater)

Reactie van lezers: Meervaart op erfgoedlijst

NIEUW-WEST - Het interview met Yassine Boussaid, directeur van de Meervaart, vorige week in deze krant, heeft heeft verschillende reacties van lezers opgeleverd. Hieronder worden er twee uitgelicht.

Eric Roodnat  schrijft: 

In de laatste Westerpost las ik een dynamisch statement over de nieuwe Meervaart, gedaan in een interview met de directeur van de bestaande Meervaart.

Yassine Boussaid is ongetwijfeld degene die de ontwikkelingen op cultureel gebied in Nieuw West als geen ander kent. Daarom mag ik aannemen dat een nieuwe Meervaart, zoals hij die voor zich ziet, de beste oplossing zal zijn, al helemaal als het nieuwe in samenspraak met 'de buurt' gaat gebeuren.

Mij lijkt het trouwens lastig om hierover onbevangen te gaan samenspreken als er vooraf al zo’n steen van aanstoot in de plas moet komen. Daarom ga ik hieraan snel voorbij, al heb ik wel een mening, om de aandacht te vestigen op de Meervaart van nu.
De directeur herinnert ons eraan dat dit theater, ja zo heet het nog, al in de zeventiger jaren, toen alles op het plein ging beginnen, gebouwd werd. Yassine noemt Sonja’s Goed Nieuws Show, de ontvangst van Nelson Mandela uit 1990 als zaken die nu nog in herinnering zijn. Ongetwijfeld hebben veel lezers daarbij hun eigen herinneringen aan voorstellingen die ze er ooit zagen.

Wat blijkt nu? Van het dagelijks bestuur van Nieuw West kennen we sinds juni jongstleden de nota Erfgoed in een dynamische stad. Deze nota is bedoeld om beeldbepalende objecten uit de buurt te bewaren. Wat zien we? De 'oude' Meervaart voldoet voor 100 procent aan de eisen die gesteld worden aan het bewaren: 'sporen uit het verleden, het verbinden van dat wat er was met dat wat er is, het zichtbaar maken van de jaarringen van de stad, het erfgoed van de toekomst behouden', zijn zo de termen die precies passen op onze Meervaart.

Bijkomstig voordeel is: hij is niet lang geleden gerenoveerd, is al in gebruik, door zelfs twee gebruikers, zodat er niet gezocht hoeft te worden naar een bestemming. En die nieuwe programmering dan waarvoor de oude Meervaart te klein is? Die kan uitstekend erbij komen op elke andere manier die maar denkbaar is, al zou ik ‘m ver van het water houden.

Wie zet de Meervaart van nu op de erfgoedlijst? Hij had er als eerste al op moeten staan!"

Rosa Lindenburg reageert: 

"Inderdaad: de Meervaart is al decennia een begrip voor Amsterdammers, ook vanuit het Centrum en Zuid. Daarom is er ook helemaal geen nieuwbouw nodig. Het plan van Van Eesteren is eigenlijk beschermd stadsgezicht en zeker een directeur van een culturele instelling zou dat moeten eerbiedigen.

'Ouderwets' als term tekent het onbegrip en gebrek aan historisch besef van deze directeur, die toch een cultuurdrager hoort te zijn van de geschiedenis voordat hij geboren was. Het lijkt er op dat de nieuwe Meervaart vooral om prestige gaat en ook dat bepaalde projectontwikkelaars hier wel flink aan gaan verdienen.

De Sloterplas is nu al aangetast door de vele horeca rondom en een groot strand dat niet beheerd wordt en wat langzamerhand een grote rotzooi is van vuil en lawaai, want iedereen heeft een eigen radio. De rust is al weg. De oevers zijn allang verpest door teveel horeca. Het ergste is dat het Sloterpark en omgeving ontdaan zijn van vele bomen. 

Daar heeft het bestuur van Nieuw-West niets aan gedaan en ik heb ook de directeur niet horen protesteren."