Zo zou het kunnen worden - met dank aan Phoptoshop.
Zo zou het kunnen worden - met dank aan Phoptoshop. (Foto: aangeleverd)

Muur voor gedicht gezocht

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Schatten liggen te wachten - om door jou ontdekt te worden, zo klinkt een stukje van een gedicht. Niet zomaar een gedicht, maar een muurgedicht, geschreven door schrijver Abdelkader Benali. Sem van de Pol roept buurtbewoners op mee te zoeken naar een gebouw met een blinde muur waar het de openbare ruimte kan opvrolijken.

Een festival was het idee in eerste instantie. Hoe dan ook, het moest iets leuks, iets cultureels, iets gezelligs voor de buurt worden. “Ik nam vlak voor de pandemie uitbrak plaats in de werkgroep kunst en cultuur in de openbare ruimte,” vertelt de Osdorpse bewoner Sem van de Pol. “We hadden allemaal ideeën, die uiteindelijk niet door konden gaan, toen we maart 2020 in lockdown gingen. Toch wilden we iets doen om de buurt mooier te maken. Want dat doet kunst in de openbare ruimte. Het laat mensen stilstaan, nadenken, eventueel met elkaar in gesprek gaan. Het geeft een buurt extra glans. Toen kwam ik op het idee van een muurgedicht, zoals je elders in de stad ook hebt.” Lachend: “En dat is hartstikke coronaproof!”

Ambassadeur

Marc Koppen maakte speciaal voor het muurgedicht een typografie. Dat auteur Abdelkader Benali werd benaderd voor het schrijven, was een spontane, maar logische ingeving. Sem: “Hij woont in Nieuw-West en is echt een ambassadeur van de buurt geworden in al die jaren.” Het werd een gedicht dat bewoners van verschillende leeftijden en afkomsten zal aanspreken. “En,” zegt Sem trots, “het is een multicultureel gedicht, want we wonen in een multicultureel stadsdeel. Een gedicht dat ook refereert aan de geschiedenis, aan wat er was voordat de Westelijke Tuinsteden werden gebouwd, en aan het heden. Dat heden is een buurt met meer hoogwaardige nieuwbouw, waar de gentrificatie insluipt.”

Geschikte plek

Wie op de website straatpoëzie.nl een kijkje neemt, ziet dat Nieuw-West amper iets te bieden heeft op het gebied van poëtische kunst in de openbare ruimte. 

Plek zat dus, al lukte het de werkgroep tot nu toe niet om een geschikte plek te vinden waar de betreffende VVE of corporatie het gedicht met open armen ontvangt. Sem: "We zoeken een flinke, blinde muur, liefst met een beetje hoogte om het hoog op te kunnen zetten. Het is een gedicht in drie verzen dat op drie verschillende panden moet worden gezet. Het eerste pand is gevonden bij Langswater. Nu nog twee andere panden, liefst in Osdorp. Tips zijn welkom!”

Contact

Tips kunt u melden bij Sem van de Pol via Facebook, LinkedIn of via het mailadres s.vandepol@protonmail.com.