Afbeelding
(Foto: Unsplash)

Camerahandhaving op snorfietsers

AMSTERDAM - Kentekencamera’s in de stad registreren vanaf 8 november of snorfietsers op de rijbaan rijden en een helm op hebben. Overtreders krijgen een boete thuisgestuurd. Om te beginnen worden de al bestaande kentekencamera’s gebruikt. Later dit jaar worden ook ook verplaatsbare camera’s ingezet. De proef duurt een jaar. 

Snorfietsers moeten sinds 2019 op de meeste wegen binnen de ring A10 met helm op de rijbaan rijden. Uit een evaluatie van 2020 bleek dat de verkeersveiligheid en doorstroming daardoor zijn verbeterd. En dat de fietspaden minder druk zijn. Ook is het aantal geregistreerde ongevallen met letsel waar een snorfietser bij betrokken is flink afgenomen. Maar, uit een recente meting blijkt dat het percentage snorfietsers dat zich aan de regels houdt, is gedaald. 76 procent van de snorfietsers rijdt nu nog op de rijbaan, terwijl dat in 2020 80 procent was. 65 procent draagt een helm. Eerst was dat 80 procent. 54 procent van de snorfietsers houdt zich aan beide regels, terwijl dit eerst rond de 76 procent was. 

De gemeente krijgt ook meer klachten van bewoners die zich onveilig voelen op het fietspad door snor- en bromfietsers. Vooral nu de coronamaatregelen versoepeld zijn en het drukker wordt op de fietspaden, neemt het aantal overtredingen van snorfietsers toe. Bij andere camerahandhaving in de stad, zoals bij de Cuyperspassage bij het Centraal Station en de fietstunnel onder het Rijksmuseum, is gebleken dat handhaven werkt. Het leidt tot een gedragsverandering en daarmee tot veiligere fietspaden. De camerahandhaving is een aanvulling op de handhaving van BOA's op straat. Zij schrijven ongeveer 100 boetes per maand uit.