De Lodewijk van Deysselstraat herkenbaar door de karakteristieke ‘verfdoos.’
De Lodewijk van Deysselstraat herkenbaar door de karakteristieke ‘verfdoos.’ (Foto: Brandeisfotografie)

456 miljoen voor opknapbeurt Lodewijk van Deysselbuurt

NIEUW-WEST - Als de gemeenteraad er net voor Kerstmis mee akkoord gaat, krijgt de Lodewijk van Deysselbuurt 1.200 nieuwe woningen, worden er 650 woningen duurzaam gerenoveerd en 512 woningen gesloopt. De straten worden opgeknapt en krijgen groene plantsoenen. Er komt een nieuw gebouw voor de basisschool en een nieuw jongerencentrum. Het college wil er 56 miljoen euro voor uittrekken, Rochdale 400 miljoen. 

De jaren 50 buurt in Nieuw-West is mooi, maar heeft een flinke opknapbeurt nodig. Amsterdam en woningcorporatie Rochdale stelden de plannen op in overleg met de bewoners.

De Lodewijk van Deysselbuurt is een mooie wijk met een rijke geschiedenis waar Amsterdammers met plezier wonen en leven. Maar veel van de jaren 50 huizen en straten zijn aan vernieuwing toe. Bovendien moeten er vanwege het woningtekort meer huizen komen. Centraal is en blijft de Lodewijk van Deysselstraat met de karakteristieke 

Medewerkers van een onafhankelijk onderzoeksbureau zijn langs de deuren geweest voor een enquĂȘte over de buurtplannen, die 385 keer is ingevuld en 36 bewoners hebben een inspraakreacties ingestuurd.

De gemeenteraad besluit 22 of 23 december over de plannen en investeringen. Daarna gaan de gemeente en Rochdale samen met bewoners en ondernemers verder met het sociaal plan, de inrichting van de openbare ruimte en de ontwerpen van de gebouwen. Ondertussen is Rochdale al gestart met de renovatie van de eerste blokken en wordt begin 2022 de 200ste gerenoveerde woning opgeleverd.