Molenaars houtzaagmolen De Otter: Roel, Maureen en Simone.
Molenaars houtzaagmolen De Otter: Roel, Maureen en Simone. (Foto: Patrick Post)

Uniek zeepje van Houtzaagmolen De Otter

AMSTERDAM - Houtzaagmolen De Otter in Amsterdam, winnaar van de Molenprijs 2021, lanceert een uniek zeepje met een speciaal ingrediënt: houtzaagsel. De kleine oplage is handgemaakt en werd speciaal ontwikkeld door het Amsterdamse Novo Typo. De essentiële oliën in de zeep geven een verfijnde natuurlijke geur af van dennennaalden, en -appels, vers mos en een natgeregend herfstbos. 

Er wordt met man en macht gewerkt aan het behoud en herstel van het unieke molenterrein van De Otter

De subtiele scrub van het zaagsel en de natuurlijke ingrediënten zorgen voor zachtere handen. Het zaagsel op deze manier hergebruiken past bij de toekomstbestendige filosofie en duurzaamheidsambities van molenterrein De Otter. De lokaal en duurzaam geproduceerde zeep is vanaf deze week te koop via www.molenterreindeotter.nl.

Behoud en herstel

Sinds een aantal jaar wordt met man en macht gewerkt aan het behoud en herstel van het unieke molenterrein van De Otter, op steenworp afstand van de Jordaan. In 2019 werd houtzaagmolen De Otter, met behulp van een groep toegewijde molenaars, opgeknapt en in ere hersteld. In oktober van dat jaar lukte het om, voor het eerst in 15 jaar, een balk in zijn geheel door te zagen.

Opknapbeurt

Molenaar Roel Gremmer is diep onder de indruk van het zaagmechanisme dat na vier eeuwen nog steeds prima functioneert: “De Otter kreeg een opknapbeurt. We zijn het toen maar gewoon gaan proberen en tot onze grote verbazing zaagde hij nog steeds heel goed. Met een gunstige wind zagen we ongeveer één meter per uur. 

Dat het zaagsel van De Otter nu in een zeepje is verwerkt is wel heel bijzonder. Het is geweldig om te zien hoeveel vreugde en creativiteit deze plek bij mensen losmaakt.” Het team werkt hard om de molen permanent toegankelijk te maken voor publiek. Door de molen te herstellen en het terrein te verduurzamen, wordt de plek toekomstbestendig en klaargestoomd voor de volgende 400 jaar.

Cultureel erfgoed

Houtzaagmolen De Otter aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam stamt uit 1631 en is de oudste nog bestaande molen van dit type ter wereld. Er zijn in het land nog vier,  in Haarlem, Zaandam, Zaanse Schans en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, vergelijkbare paltrokmolens te vinden, maar die werden in de 18de eeuw gebouwd. 

De droogloodsen en het ‘balkengat’ van De Otter hadden vroeger een belangrijke functie: al het hout dat via de Kostverlorenvaart werd aangevoerd, werd in het ‘balkengat’ voorbereid op het zagen.

In de droogloodsen werd, na het zagen, de planken opgeslagen om te drogen. Een groot deel van het hout dat door De Otter in planken is gezaagd, werd destijds gebruikt voor onder meer de scheepsbouw en de bouw van huizen in Amsterdam. In samenwerking met de experts van De Groene Grachten, werd in 2021 een duurzame roadmap ontwikkeld voor het molenterrein.

De Otter is een houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West. Oorspronkelijk stonden er ongeveer 80 houtzaagmolens in Amsterdam. De Otter is daarvan het laatst overgebleven exemplaar. Wat de molen extra bijzonder maakt, is dat het molenerf, met houtloodsen, balkengat en arbeiderswoning, volledig bewaard is gebleven. De Otter is van het type paltrokmolen, het enige molentype dat in zijn geheel naar de wind wordt gedraaid; ‘kruien’ heet dit in vaktermen.

Gebouwd in 1631

De Otter is de oudste nog bestaande molen van dit type: gebouwd in 1631 was hij destijds de eerste houtzaagmolen in Amsterdam en tegenwoordig dus tevens de laatste. De Otter staat nog steeds op de plek waar zij destijds gebouwd is.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding