Gek op gefrituurde kip? Dan moet je de kerstdagen écht in Japan vieren.
Gek op gefrituurde kip? Dan moet je de kerstdagen écht in Japan vieren. (Foto: Adobe Stock)

De vreemdste kersttradities

Heb je weleens van een poeperd gehoord? Dit is een bijzondere kersttraditie in Catalonië. Het is zeker niet de enige traditie waarvan je zult opkijken. Wij hebben de vreemdste kersttradities wereldwijd op een rijtje gezet.

Een schitterende kerstboom is onmisbaar in de woonkamer. In Oekraïne fleuren ze deze graag op met... spinnenwebben! Volgens een oude Oekraïense legende wordt een arm gezin wakker op kerstochtend, om te zien dat de kerstboom volledig is bedekt met zilveren en gouden spinnenwebben. Deze legende wordt levend gehouden met deze traditie. 

Gek op gefrituurde kip? Dan moet je de kerstdagen écht in Japan vieren. In tegenstelling tot een rollade of kerstkalkoen eten ze in Japan op kerstavond knapperige gefrituurde kip, het liefst van Kentucky Fried Chicken. Jaarlijks staan de Japanners met veel trek in de rij voor de KFC, te wachten op een lekkere bucket chicken nuggets. 

Blote billen

Dan nu, de poeperd. In Catalonië wordt de traditionele kerststal 'opgevrolijkt' met het figuurtje El Caganar, beter bekend als de poeperd. Dit is een beeldje van een gehurkte man met blote billen naast de kribbe van baby Jezus. Onder zijn billen ligt een flinke drol. 

In Venezuela is het traditie om de drukke straten van de stad tussen 16 en 24 december af te sluiten voor al het verkeer. Hierdoor kunnen de inwoners zich veilig verplaatsen met... rolschaatsen! In de vroege morgen rolschaatsen zij naar de Misa de Aguinaldo, de ochtendmis voor Kerst.