Maaike Belder is oprichter, sociaal ondernemer van Flink Cafe en Studio en onderneemt tal van duurzame en gezonde initiatieven met en voor de buurt.
Maaike Belder is oprichter, sociaal ondernemer van Flink Cafe en Studio en onderneemt tal van duurzame en gezonde initiatieven met en voor de buurt. (Foto: Marcel Israël Fotografie)

Maaike Belder: 'Mijn thuis is hier, met de vele culturen'

NIEUW-WEST - Sociaal ondernemer Maaike Belder woont in Overtoomse Veld. Ze is eigenaar van café Flink en beheerder van de duurzaam gebouwde Stadskas aan de Jan Tooropstraat. En zij is mede-initiatiefnemer van de moestuin ‘de Tuin van Toorop’ met 25 grote houten bakken.

Belder runt sociale onderneming Café Flink, een soort buurthuis, sinds drie jaar. “Flink is heel laagdrempelig. Iedereen kan hier komen. Er worden exposities gehouden door creatieve buren, maar ook kledingruilmiddagen en er is nu net een ouder- en babyinloopochtend gestart. Naast de vaste medewerkers werken er mensen die een praktijkopleiding bij Vrouw en Vaart doen of in een re-integratietraject zitten. 

Stadskas

Sinds 2013 woont Belder in één van de klimaatneutrale huizenblokken in Overtoomse Veld. Daar staat ook de Stadskas, gebouwd in opdracht van Eigen Haard. Naast de Stadskas is een tuin met 25 moestuinbakken. Belder: “De bakken worden beheerd door verschillende buurtbewoners. Ze delen kennis met elkaar. Het eten verbouwen we volgens principes van permacultuur – een natuurlijke en makkelijke manier van voedsel verbouwen. We gebruiken eten uit de tuin in onze gerechten.”

Nieuw in het aanbod is het peutercafé. Belder daarover: “In samenwerking met de gemeente zijn we voor ouders met kinderen tot 2 jaar inloopochtenden gestart. We hebben geïnventariseerd welke thema’s ouders graag terug willen laten komen tijdens deze ochtenden. Slaap en voeding zijn onderwerpen die ouders belangrijk vinden.” Zij wil tijdens de inloopochtenden verschillende activiteiten opzetten om een gezonde leefstijl bij ouders te bevorderen. Hier wil ze dan bijvoorbeeld ook de moestuin betrekken en de stadskas. 

Mensen letten op elkaar

“Ik heb gewoond in dorpen. We kenden de buren en konden er altijd terecht. Er was geen anonimiteit. Al is het ook fijn om soms anoniem te kunnen zijn. Mijn thuis is hier, met de vele culturen, het eten, de geuren die samenkomen op de lange galerij van mijn flatgebouw. Bewoners groeten elkaar en bieden altijd hulp aan elkaar.””

Belder tot slot: “Ik ben dankbaar dat mijn plannen uitgekomen zijn. Het was geen makkelijk project om op te zetten, maar het is gelukt. En het groeit. Het doorzettingsvermogen heb ik van mijn ouders. En ik ben de mensen in de buurt dankbaar dat we een fijne plek hebben gemaakt. 

Meer weten?

Kijk dan op: tuinvantoorop.nl of flinkin.nl. 

Amsterdam investeert extra in 32 buurten. Negentien daarvan zitten in Nieuw-West. Het geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die wijken veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen. 

Een groot deel van het artikel verscheen eerder in de Gemeentekrant Amsterdam van november dit jaar.