Het is wereldwijd gebruikelijk om familie en kennissen een kerstkaart te sturen.
Het is wereldwijd gebruikelijk om familie en kennissen een kerstkaart te sturen. (Foto: Adobe Stock)

Meer kaarten verstuurd sinds Corona

In de jaren tachtig werden er jaarlijks 200 miljoen kerstkaarten verstuurd. Dit aantal nam de afgelopen jaren steeds verder af. Tot de lockdown, in 2020. Toen werden er ruim dertig procent méér kerstkaarten verstuurd dan in 2019. 

'Hier begon de sneeuwbal pas echt te rollen'

'Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar', luidt vaak de titel van een typische kaart die we rond Kerstmis in de brievenbus krijgen. Een kerstgroet en wensen voor het nieuwe jaar. We rekenen er stiekem op dat we allemaal wel zo'n kaartje krijgen, toch? 

Oorsprong kerstkaart

Een kerstgroet uitbrengen is niet iets van de afgelopen eeuw. In de Middeleeuwen werden al houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen aan dierbaren geschonken. Het verzenden van een groet stamt uit 1843, toen de Engelse tekenaar John Callcott Horsley de eerste kerstkaart maakte met de tekst 'A Merry Christmas and a Happy New Year to You'. Omstreeks 1875 begon de Duitse drukker Louis Prang met de massaproductie van kerstkaarten in Amerika. 

Hier begon de (sneeuw)bal pas echt te rollen. In Nederland in 1873 bood boekhandelaar Koster uit Amsterdam als eerste een partij wenskaarten aan.

Het is wereldwijd gebruikelijk om familie en kennissen een kerstkaart te sturen