De bever is vastgelegd op beeld.
De bever is vastgelegd op beeld. (Foto's: aangeleverd)

Bever gesignaleerd in Spaarnwoude Park

REGIO - Het lijkt erop dat zich een bever heeft gevestigd in recreatiegebied Spaarnwoude Park. Dit blijkt uit beelden van de wildcamera die de beheerder dit voorjaar plaatste nadat hij de eerste meldingen over dit knaagdier ontving. Daarnaast wijzen steeds meer afgeknaagde takken en bomen op de aanwezigheid van de bever in het gebied. Daarmee zou dit zomaar het eerste exemplaar kunnen zijn dat zich in de provincie Noord-Holland vestigt.

Het recreatieschap doet de komende tijd verder onderzoek naar de mogelijke vestiging van de bever. Op basis van uitwerpselen kan onder andere het geslacht en de herkomst worden onderzocht. Ook brengt het recreatieschap in beeld welke eventuele consequenties de definitieve vestiging van de bever heeft voor activiteiten die er in het recreatiegebied plaatsvinden. Om verstoring te voorkomen zegt het recreatieschap niet waar het knaagdier is gesignaleerd.

Hout als voedsel

Bevers zijn planteneters en eten waterplanten, maar ook de boomschors van soorten als eik, berk, wilg of kersenboom, staat op hun menu. Een groot deel van hun tijd besteden ze aan knagen. 

Ze knagen met hun vier grote voortanden met gemak bomen met een doorsnede van een halve meter door. Ook in Spaarnwoude Park zie je inmiddels her en der afgekloven takken en bomen liggen. Dit zorgt voor variatie in het landshap. Bevers gebruiken het hout vaak als bouwmateriaal voor hun burcht, waar ze de winter in doorbrengen en hun voorraad aan voedsel bewaren.

Weer uitgezet

Bevers horen van oudsher thuis in het waterrijke Nederland, maar waren door bejaging volledig uitgestorven. Sinds 1988 zijn ze weer uitgezet. Eerst in de Biesbosch, daarna ook in andere gebieden. 

Ze komen nu in nagenoeg alle provincies voor, zolang er maar genoeg water, voedsel en leefruimte aanwezig is. In totaal leven in Nederland zo'n 3500 bevers en de populatie groeit nog steeds. Noord-Holland zijn nog alleen zwervende bevers gezien.

Een bewijs van de aanwezigheid van een bever.