De plaquette van Jan Brasser.
De plaquette van Jan Brasser. (Foto: Leo Tillmans)

Hoogovenmonument krijgt Jan Brasser plaquette

VELSEN-NOORD - Jan Brasser werkte van 1939 tot 1943 als smelter voor Hoogovens. Daarna staat in zijn personeelsdossier: ‘Is zoek’. Dat was niet voor niets! Hij was ondergedoken na de mei-staking van 1943. Pas na de Tweede Wereldoorlog bleek dat Jan Brasser een van de kopstukken uit het Nederlandse verzet was. Hiervoor ontving hij een hoge koninklijke onderscheiding van Koningin Wilhelmina. Bij het Hoogovenmonument is dinsdag 4 mei een Jan Brasser plaquette onthuld.

Dodenherdenking bij Tata Steel

Op die dag heeft bij Tata Steel de jaarlijkse Dodenherdenking plaatsgevonden. In verband met de coronamaatregelen gebeurde dit zonder publiek. Alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies, werden herdacht.

Hans van den Berg (directeur van Tata Steel in IJmuiden) en Gerrit Idema van de Centrale Ondernemingsraad waren aanwezig . Zij legden kransen bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren.

Tijdens de herdenking werd stil gestaan bij Jan Brasser, ook wel bekend als verzetsheld Witte Ko. Jan Brasser werkte van 1939 tot 1943 als smelter voor Hoogovens. Ondanks zijn wens om na de oorlog weer in dienst te komen, is dat niet gebeurd. In bijzijn van zijn nabestaanden, werd hij deze herdenking postuum geëerd. Dit gebeurde door het onthullen van een plaquette waarop zijn profiel staat afgebeeld.

Er wordt een krans gelegd namens Tata Steel door directeur Van den Berg en cor-lid Gerrit Idema.