Net de Culturele Vrijhaven Ruigoord in Amsterdam.....
Net de Culturele Vrijhaven Ruigoord in Amsterdam..... (Foto: Co Backer)

Recreatiegebied De Buitenlanden één grote bende

BEVERWIJK - De Beverwijkse raadsfracties van Samen Lokaal en VVD hebben aan het college van B&W vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in Zaanstad.nl betreffende ‘Recreatiegebied De Buitenlanden’ en daarbinnen het initiatief ‘Rijk van Rorik’. Beide fracties vragen aan het college of men bekend is en wat men ervan vindt met het bericht dat ‘Recreatiegebied De Buitenlanden één grote bende’ is.

In het bestemmingsplan wordt ruimte geboden voor één wooneenheid voor één beheerder. Momenteel vindt er meervoudige bewoning plaats. Zij vragen zich af hoeveel woonvergunningen het college heeft afgegeven voor Rijk van Rorik en op grond waarvan. Uit observaties blijkt dat het terrein niet altijd openbaar toegankelijk is maar hoe kan het dat een openbaar recreatiegebied een gebied is geworden met verboden? Wie heeft deze verboden bepaald en op grond waarvan?

Vanuit diverse kanten wordt aangegeven dat er vaak veel troep in het gebied ligt en de natuur onnodig wordt vervuild. In hoeverre wordt tegen het voornoemde opgetreden en zijn er afspraken gemaakt betreffende het schoon en bereikbaar houden van de infrastructuur binnen het gebied? Zo ja, wie is verantwoordelijk voor de handhaving, aldus Samen Lokaal en de VVD.

Ook twee Zaanse politieke partijen (Lokaal Zaans en SP) spreken zich uit tegen deze ontwikkelingen. De Buitenlanden tussen Zaanstad en Beverwijk was een geliefd recreatiegebied voor wandelaars, hondenbezitters en ruiters, maar met de komst van Landgoed Rorik kunnen zeker de laatste twee groepen nauwelijks nog gebruikmaken van het gebied.