Jeroen Besseling aan het woord.
Jeroen Besseling aan het woord. (Foto: Aangeleverd)

Presentatie Vat vol vuur (en water) met Jeroen Besseling

Algemeen

BEVERWIJK Afgelopen zondag presenteerde de Beverwijkse dichter Jeroen Besseling zijn tweede gedichtenbundel in aanwezigheid van de wethouder van Cultuur, Brigitte van den Berg. Zo’n 50 bezoekers en genodigden waar voor de gelegenheid afgereisd naar de Grote Kerk in Beverwijk al waar het festijn plaatsvond.

Wethouder Van den Berg mocht de feestelijkheden openen en sprak de aanwezigen toe over de waarde culturele samenkomst zoals deze en droeg een gedicht van Besseling voor waarna zij uit handen van Jeroen het eerste exemplaar kreeg uitgereikt.

Daarna sprak de dichter, muzikant en theatermaker enkele woorden van welkom en nam het programma door waarna hij de Twijfelbrigade voor hun eerste set aankondigde. De Twijfelbrigade is een band met poëtische en ook humoristische inslag. De teksten zijn dikwijls van de hand van frontman/leadsinger Sipke Fluitman. Het publiek reageerde enthousiast op de band en werd uitgedaagd om zo nu en dan tot interactie met de band te komen. Dat was bijzonder vermakelijk.

Daarna was het woord aan uitgever en dichter Jeroen Bakker die enkele woorden tot Jeroen Besseling richtte alvorens een eigen vertaling van een gedicht van PH Lovecraft voor te dragen. Daarna was het woord aan Joris Brussel, stadsdichter van Alkmaar (voorheen ook stadsdichter van Velsen) en hij had speciaal voor de gelegenheid 3 nooit eerder voorgedragen gedichten uit een ververleden opgedoken die enthousiast door het publiek werden ontvangen.

Vlogger en schrijfster Richelle Edens had speciaal voor de gelegenheid een kortverhaal geschreven met een poëtische inslag en droeg dat voor. Het verhaal ging over een jongetje dat heel graag een imaginair vriendje wilde hebben voor zijn verjaardag. Bijzonder inspirerend.

Daarna kreeg cineast Jan van der Land de gelegenheid om een kunstzinnige film te laten zien getiteld Eggcident. Daarna was het de beurt aan Anne Beeksma om gedichten voor te dragen en tot slot mocht Besseling zelf voordragen. Hij droeg enkele gedichten voor uit zijn nieuwe bundel ‘Vat vol vuur (en water)’ en uit zijn debuut ‘De qualia en het spectrum.’

Terwijl de Twijfelbrigade een tweede set speelde kregen de bezoekers de gelegenheid om de bundel Vat vol vuur (en water) aan te schaffen en te laten signeren door de dichter. Na afloop was er gelegenheid tot verder feesten bij Camille met Balkan muziek op het kerkplein.

Het boek Vat vol vuur (en water) is verkrijgbaar bij de dichter zelf of via uw lokale boekhandel.

ISBN: 9789492469267 Mail: jtjbesseling@gmail.com

Jeroen 'de dichter' (links) en Jeroen 'de uitgever'.