Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column wethouder Gaatze de Vries: Opgeruimd

Algemeen

Nederland gaat van het slot. Heemskerk dus ook. Gelukkig kunnen we zo langzamerhand de coronamaatregelen één voor één los gaan laten. Behalve het in acht nemen van de 1,5 meter. Dat neemt niet weg dat we voorzichtig moeten zijn en blijven om de bereikte vrijheid te behouden. Iedereen ”gaat weer los”. De terrassen zitten (gelukkig) weer vol, de winkels zijn weer gewoon open en zelfs het mondkapje kan weer af. Hoewel ik aan dat laatste zelf nog moet wennen, want het mondkapje is voor mij bijna een normaal kledingstuk geworden. Alleen in het OV moeten we het blijven dragen. Dus zorg dat je er altijd één bij je hebt. 

Bij de overgang naar normaal zien we helaas ook negatieve bijverschijnselen opduiken. Eén daarvan wil ik graag expliciet benoemen, namelijk het achterlaten van (plastic)zakjes, blikjes, flessen, etenswaren en noem maar op. Dit heeft veel consequenties.

Het is slecht voor het milieu. Plastic, blikjes en etensresten vervuilen de omgeving en tasten de natuur en biodiversiteit aan. Iedereen weet dat inmiddels. Desondanks maken veel mensen zich hier schuldig aan. Kijk naar de vuilresten in de bossen, op het strand, op straat, in de perken, enz. 

De kosten voor het opruimen worden in rekening gebracht bij de gemeente en daardoor betalen we uiteindelijk allemaal voor de rotzooi die anderen achter laten. Maak daarom gebruik van de bakken die staan opgesteld om het afval in te dumpen. Gebruik die bakken. En zijn de bakken vol, wat ook kan voorkomen, neem dan je eigen afval mee naar huis en doe het thuis in de juiste container.

Want waarom de natuur onnodig vervuilen als dat niet nodig is? Onlangs hebben 4 schoolkinderen uit de Broekpolder vuil opgeruimd en verzameld. Een fantastische actie die zeker navolging verdient. Niet alleen door deze kinderen maar door een ieder in onze gemeente. Laten we zorgen dat Heemskerk niet alleen een mooie, maar ook een opgeruimde gemeente is. Als we met elkaar afspreken dat we onze gemeente schoonhouden dan hebben we daar allemaal plezier van.

Gaatze de Vries,

wethouder gemeente Heemskerk