Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column Blik van Co: Recht voor zijn raap of brutaal

Algemeen

De regen komt met bakken uit de lucht vallen. “Wat een weer weer”, zeg ik mistroostig tegen mijn vrouw. “Maar het is wel mooi weer om de archiefkast een beetje op te ruimen”, voeg ik eraan toe. Mijn oog valt op het boekje “Beverwijk een open boek”. In 1996 uitgegeven door de gemeente Beverwijk met onderaan de tekst: Een datwilikhebbengidsje over deze stad. Zoals de gemeente zelf in het boekje schrijft is deze uitgave van de gids een uitgelezen kans om eens flink op te snijden over de onbekende aspecten van onze stad en die kans is duidelijk gegrepen. 

Kunt u zich herkennen in deze “onbekende aspecten” van Beverwijk? Een aardige stad tussen Alkmaar en Haarlem. Ligt in de luwte van de duinen en onder de rook van Hoogovens. Is bekend door een internationaal bekende oosterse en tweedehands markt, een Meubelboulevard en wellicht de aanwezigheid van het Brandwondencentrum. Dat is wat buitenstaanders over het algemeen van Beverwijk weten. 

Maar Beverwijk is méér dan dat. De gids gaat dan ook in op het landschapsschoon, op de industriële bedrijvigheid, de duinen, de zee, het brede strand, de diverse bijzondere gebouwen, de parken, de geschiedenis. Ook op de Beverwijker zelf. Wat zijn dat voor types, waar komen zij vandaan, wat hebben zij met hun stad?

Spreken over de Beverwijkse mentaliteit is een hachelijke onderneming

Maar, ook de keerzijden worden niet verbloemd. Want net als iedere andere gemeente in de Randstad heeft ook Beverwijk te kampen met problemen op het gebied van infrastructuur, ruimte en werkgelegenheid. 

En de cultuur bloeit natuurlijk niet altijd even uitbundig. Waarom is Beverwijk dan toch zo bijzonder? Omdat het een dorp is noch een grote stad? Omdat het zo’n gemêleerde bevolking heeft? Omdat het strand zo dichtbij is, net als Amsterdam? Misschien omdat de Bintangs, de langst spelende band van Nederland, hier vandaan komen? Of omdat de inwoners zo direct zijn? 

Spreken over de Beverwijkse mentaliteit is een hachelijke onderneming. Maar als nieuwkomer is het misschien toch aardig om te weten dat Beverwijkers veelal nuchter en recht-voor-zijn-raap zijn, een openhartige houding die door buitenstaanders en nieuwe inwoners soms als vrijmoedig of zelfs brutaal wordt ervaren. Kunt u zich anno 2021 hierin nog vinden?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl