Jeroen Stam.
Jeroen Stam. (Foto: Aangeleverd)

Boeken en podcast met Jeroen Stam

Algemeen

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Oud-schoolmeester Jeroen Stam brengt drie boeken uit bij ‘De Vrijstaat Roetz’. Naast de dichtbundel ‘Uit het leven geknepen’, verschijnt tevens de verhalenbundel ‘Het Grauwe Testament’. Ook komt er bij Roetz een heruitgave van het kinderboek ‘Een bizarre tocht door Het Verloren Oord’.

Bij ‘De vrijstaat Roetz’ in Beverwijk

De gedichten en verhalen lagen al een flinke tijd op de plank. De verhalen zijn enkele jaren geleden geschreven, de gedichten stammen uit de jaren negentig. “Die zijn ontstaan uit gebeurtenissen die me toen aangegrepen hebben. 

Persoonlijk

Nooit bedoeld om het uit te geven. Dat voelde veel te persoonlijk toen, veel te dicht op mijn huid,” legt Stam uit. “Ik heb ze aan mijn toenmalige echtgenote laten lezen en een vriend. Mijn vrouw vond ze veel te somber.”

Bijna dertig jaar later zijn ze dan toch gepubliceerd. Markeren de gedichten een meer donkere periode uit het leven van de Heemskerker, de verhalen zijn een stuk luchtiger.

Typische stijl

Wel weer in de typische stijl die Stam zo eigen is: ritmisch, beschouwend en uiterst leesbaar. De boeken zijn mooi vormgegeven door Henk Tijbosch.

Jeroen Stam vindt zichzelf geen schrijver. “Dat is geen valse bescheidenheid. Ik heb genoeg gelezen om te weten dat ik trots mag zijn op wat ik maak, maar ik beleef dat liever in stilte. Ik ben gewoon iemand die af en toe schrijft omdat hij iets kwijt moet. En dat biedt me heel veel troost.”

‘Ik ben iemand die af en toe schrijft omdat ik iets kwijt moet’

Bij het verschijnen van deze boeken heeft Jacky de Vries een uitgebreid gesprek gevoerd met Jeroen Stam over zijn gedichten en verhalen. Dit interview is te beluisteren als podcast op de site van ‘De Vrijstaat Roetz’.

Meer informatie over de boeken van Jeroen Stam is te lezen via:

www.boekenbestellen.nl.