Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column Blik van Co: Hoe nu verder?

Algemeen

Het was de bedoeling dat deze laatste column voor de vakantie uiteen moest spatten van vreugde en lol. Helaas, de actualiteit van afgelopen week heeft dit ingehaald. De lokale Beverwijkse politieke partij Vrij! had verleden week donderdag een interpellatiedebat aangevraagd over het GGD-gezondheidsrapport en het schrappen van de naam Tata Steel uit dit rapport. 

In dit debat volgde felle kritiek op het college en de raad was van mening dat het college volstrekt onzichtbaar was nadat het Dagblad Kennemerland een bom liet barsten rondom het kankerincidentieonderzoek van de GGD. 

Deze krant onthulde dat in opdracht van de GGD-directeur de naam Tata uit het rapport was geschrapt. Door de vele vragen en de antwoorden daarop door het college werd het steeds schemeriger. Zowel de lokale partij Vrij! als Samen Lokaal bleef maar doorvragen over wat wethouder Erol (GroenLinks) wel of niet wist van de diverse conceptversies van dat rapport. 

Hij moest daarop meerdere keren het antwoord schuldig blijven en dat hij “geen enkele herinnering” had aan een wethoudersbijeenkomst over nota bene een eerdere versie van het GGD-gezondheidsrapport. Ook was er een overleg geweest tussen diverse wethouders gezondheid binnen de VRK-regio. De wethouder kreeg hier weinig van mee omdat zijn telefoon leeg raakte. 

College Velsen wist  dat Tata uit rapport geschrapt was. In Beverwijk blijft de vraag: Wat wisten ambtenaren en college?

Dat de wethouder, na een schorsing van meer dan een uur, per direct zijn functie als wethouder neerlegde en de raad verbijsterd achterliet, was voor sommige een schok, maar dit was het enige wat hij kon doen. 

Het college van Velsen wist ervan dat de naam Tata uit het rapport geschrapt was. In Beverwijk blijft nog steeds een belangrijke vraag open staan: Wat wisten de ambtenaren en het college? Maar hoe nu verder? Schuift GroenLinks een nieuwe wethouder naar voren of stappen zij uit de coalitie? 

We zullen het zien na het zomerreces. De vakantietijd is nu aangebroken. Ik wens u allen veel plezier in zowel het binnen- als buitenland. Maak er allemaal een mooie en fijne tijd van! Donderdag 19 augustus komt er weer een nieuwe column uit in uw Beverwijker/Heemskerkse Courant. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl