Henk Kamp van Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond bij zorgcentrum Harteheem
Henk Kamp van Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond bij zorgcentrum Harteheem (Foto: Aangeleverd)

‘Onze klanten huren een bus met chauffeur en begeleiding’

Algemeen

HEEMSKERK - Leerlingen van de mytylschool in Heemskerk gaan regelmatig naar de Manege Heemskerk. De Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond (SVVIJ) verzorgt dat vervoer met haar rolstoelbussen. “We rijden dan zo’n zes keer op en neer. Het zijn heel korte ritjes, maar het blijft prachtig om te zien hoe de kinderen iedere keer weer genieten van het paardrijden”, zeggen bestuursleden Henk Kamp en Leo van IJsseldijk. En als ‘de klant’ blij is, dan zijn de vrijwillige chauffeurs dat ook.

Stichting Vrijwilligers Vervoer IJmond: zeven dagen per week rolstoelvervoer 

SVVIJ is al 45 jaar een begrip in de regio IJmond als het gaat om rolstoelvervoer. Begonnen met één bus, bestaat het wagenpark inmiddels uit zes gecertificeerde bussen waarmee 35 vrijwilligers in ‘normale’ tijden ruim honderdduizend kilometer per jaar rijden. “Door corona is dat nu even gehalveerd”, vertellen Kamp en IJsseldijk.

En dat vertaalt zich ook in een halvering van de inkomsten. “Maar we kunnen wel een stootje hebben hoor.”

Divers

De stichting vervoert mensen die niet de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van eigen vervoer of het openbaar vervoer. Dat doet ze zeven dagen per week van 08.00 tot 23.00 uur. 

De ritten variëren van een bezoek aan het ziekenhuis, familie of de kerk tot uitjes naar Artis. De klantenkring is al even divers: van zelfstandig wonende particulieren tot bewoners van VIVA! Zorggroep, Harteheem en Heliomare. En de bussen rijden net zo makkelijk met één persoon als met groepen. “Voor zo’n uitje naar Artis rijden we dan met vier bussen vol. Maar we hebben ook regelmatig een familie-uitje met één bus. De familie mag dan mee als begeleider.”

Chauffeurs zijn ook begeleiders

De chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. Behalve het rijden van de bus zijn ze ook begeleider voor hun passagiers. “We halen ze thuis vanachter de voordeur op en brengen ze als dat nodig is bij bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis naar de afdeling waar ze een afspraak hebben. Tijdens de groepsuitjes blijven de chauffeurs erbij en duwen rolstoelen of helpen anderszins. Wie een beroep op ons doet huurt dus niet alleen een bus met chauffeur maar krijgt er ook begeleiding bij. Dat is net die extra service.” 

En dat alles met een lach en veel geduld. “Onze passagiers kunnen soms onverwachte dingen doen of zeggen. Daar moet de chauffeur mee om kunnen gaan.”

Zelfstandig

De stichting werkt niet met contracten met organisaties. “We willen zelfstandig ons werk kunnen doen. Als het ‘s winters bijvoorbeeld heel glad is, willen we zelf kunnen beslissen of we rijden of niet. Dan willen we niet aan een vervoerscontract met een organisatie vast zitten.” 

Dat betekent wel dat de stichting moet leven met (financiële) onzekerheid. Henk Kamp: “Bij het maken van de begroting voor een jaar moeten we sturen op verwachtingen. En, dat moet me toch van het hart, sommige organisaties waarvoor we jarenlang het vervoer hebben verzorgd laten dan heel laat weten dat ze met een andere vervoerder verder gaan. Dat mag natuurlijk, maar laat het tijdig weten. Dan kunnen wij daar rekening mee houden. Maar goed, we zijn een financieel gezonde stichting en de vooruitzichten zijn goed. Dus we maken ons niet al teveel zorgen.”

Meer informatie, zoals tarieven en vervoersmogelijkheden, vind je op www.vrijwilligersvervoerijmond.nl.