Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column Blik van Co: ‘Bikinilijn’ naar Wijk aan Zee

Algemeen

“Het is weer voorbij die mooie zomer”, was een hit van Gerard Cox. Terugkijkend is het echt een Hollandse zomer geweest. We hebben geen last gehad van extreme droogte maar wel van forse regenbuien. 

Maar laten we ons gelukkig prijzen dat wij niet in het zuidoosten maar in het westen van Nederland wonen onder de rook van Tata Steel. De ellende van de overstromingen die daar hebben plaatsgevonden gun je niemand. 

Vandaag zijn de voorspellingen gunstig. Mooi weer met een temperatuur van 25 graden. Ik heb een wereldidee. “Zullen wij weer eens naar Scheveningen gaan, dat is jaren geleden”. Dit idee wordt met open armen ontvangen. 

Overstappen

In Haarlem moeten we overstappen voor de trein naar Den Haag HS. Daar aangekomen stappen we in tramlijn 1 naar deze badplaats. Hij wordt de ‘bikinilijn’ genoemd. ‘Een grap’, zegt de HTM over deze tram. Maar daar denkt niet iedereen zo over. Ik ga zitten en tegenover mij zit een man die meteen in het Hagenees met de deur in huis valt. 

In het Hagenees ratelt de man verder door: “GroenLinks kan beter gaan pierewaaien….”

“Meneer, er is een Haags GroenLinks-raadslid die vindt dat de naam ‘Bikinilijn’ voor deze tramlijn 1 seksistisch en een vieze oude mannen-grap is”. “Maar het is toch een schitterende naam voor deze, antwoord ik hem in het Beverwijks terug. In het Hagenees ratelt de man verder door,” GroenLinks kan beter gaan pierewaaien….”

Kortzichtig

We gaan door een scherpe bocht en het gepiep van de wielen op de rails verstoort zijn verhaal want hij is niet meer te verstaan. “........ ik denk aan zon, zee en strand en bier, en niet aan een titihangmat of de bikinilijn van een vrouw. 

‘’Vindt u ook niet dat GroenLinks kortzichtig is geworden en dat er enige vorm van humor ontbreekt bij deze partij?” De tram rijdt de Zwolsestraat in en dat betekent dat wij bij het eindstation zijn. Ik sta op en antwoord hem: “Gewoon deze tramlijn ‘Bikinilijn’ blijven noemen.’’ 

Ik denk aan onze badplaats. Wat zou het prachtig zijn als er een “bikinilijn” van het station Beverwijk naar Wijk aan Zee gaat rijden? Geen files meer waardoor ook geen CO2 uitstoot.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl