Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: Nieuw Gezicht

Algemeen

Wanneer komt er nu eindelijk eens een nieuwe foto bij je column, deze is al ruim drie jaar oud. Niet alleen mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, maar ook tijdens mijn therapeutisch rondje spreken de lezers mij hierop aan en nam de sociale druk steeds meer toe. 

 Bedoeling dat mijn nieuwe gezicht bij de eerste column zou verschijnen

Nu heb ik – rebels als ik ben – lange tijd mijn foto bij deze column proberen te verkopen als ‘een unieke eigen look’, wat ik ook nog steeds niet zal ontkennen, maar de eerlijkheid gebiedt dat een hedendaags gezicht beter past. Nu was het de bedoeling dat mijn nieuwe gezicht bij de eerste column na de vakantie zou verschijnen, maar helaas lukte dat niet.

Het uitzoeken van een passende foto is een helse klus. Dit deed mij weer denken aan de tijd dat we nog fotorolletjes gebruikten en deze bij de fotozaak van van der Meulen in de Zeestraat werden gekocht. Het fotorolletje moest nog wel in het toestel gezet worden. Soms ging dat helemaal mis en dan schoot het rolletje uit de klem vandaan en het daglicht zorgde dat het niet meer te gebruiken was. 

Het fotograferen was een voorstelling op zich. Omdat je niet terug kon kijken of de foto gelukt was moest alles in één keer er goed opstaan. 

Denk daarbij aan een familiefoto. Als het rolletje vol was “geschoten” ging je, zenuwachtig of alle foto’s gelukt waren, naar de fotozaak om het te laten ontwikkelen. 

Minimaal duurde het ruim een week voor dat je het resultaat kon bewonderen. Thuis gekomen moesten van de 14 foto’s er 6 weggegooid worden. De een was wazig, de andere was bewogen en op de volgende stond helemaal niets of een half hoofd. Ja zo ging dat decennialang. 

Tegenwoordig heb je deze stress niet meer. Nu kun je je een slag in de rondte fotograferen want wat niet mooi is gooi je gewoon digitaal weg. Wat een prachtige uitvinding..... maar het uitzoeken welke de mooiste foto is geef je dubbele stress. 

Uitzoeken van een passende foto is een helse klus

Vandaar dat ik een column later mijn nieuwe “look” wereldkundig kan maken. De foto is gemaakt door Dennis Mantz en zal mijn columns sieren. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl