Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Ingezonden brief: ‘Gemeente Heemskerk, wat maakt u me nou?’

Algemeen

HEEMSKERK - Wat maakt u me nou, gemeente Heemskerk? Begrijp ik het goed? Mogen wij als (mogelijke) toekomstige bewoners van dit unieke, intensief gebruikte en waardevolle landelijke gebied méépraten over de herinrichting van het terrein tussen de Hoflaan en de Communicatieweg, het spoor, de Tolweg én het Tolhekterrein?

Uitnodiging voor bijeenkomst woningbouw op Assumburg - Oud Haerlem -Tolhek

Wacht even. U bedoelt dat inmiddels vaststaat dat u nóg meer bomen wilt kappen, nog meer broodnodig groen wilt verstenen, nog meer dure villa’s met kasteelzicht wilt laten bouwen en daarvoor zelfs de naam van Oud Haerlem wilt misbruiken, voor het nodige cachet? De voetbalvelden, de scouting, de club de petanque en het IJsbaanterrein daarvoor te verkassen, of op te heffen? Wat kost dat allemaal? En wat is uw bedoeling met de volkstuinen langs het spoor?

Welke projectontwikkelaars staan er alweer in de startblokken om veel, heel veel geld te verdienen aan dit prestigeproject? Mag je dit, met andere woorden, wel meepraten noemen? Of zijn de belangrijkste discussies stiekem toch alweer in achterkamertjes gevoerd - en gaat het wéér alleen om geld?

We weten allemaal dat er een schreeuwend tekort is aan woningen. Voor starters en ouderen die nu nog in hun eentje in veel te grote gezinswoningen zitten. En niet te vergeten voor de gescheiden stellen, ook in onze gemeente, die gedwongen zijn om met elkaar in één huis te blijven wonen, omdat ze geen kant uitkunnen.

We hebben ook gezien hoe Heemskerk de laatste tien, vijftien jaar is omgegaan met zijn sociale huurwoningen en het groen in de Maer en de Velst, al is dáárover het laatste woord hopelijk nog niet gezegd. Intussen is er zóveel gebouwd voor mensen met een dikkere portemonnee en betere kansen. Denk alleen al aan de Marquettelaan, de Bachstraat, de Velst, het BP-terrein en de schreeuwend dure nieuwe flats langs de Gerrit van Assendelftstraat.

In tijden van Corona/klimaatproblemen en de groeiende ongelijkheid tussen rijk en arm kan dat niet meer zo. Stel dat de gemeente besluit om het Rendorppark plat te gooien en daar een duurzame, goed verdichte en toch groene sociale woonwijk te bouwen. Plek zat. Dan weet je dat er hordes advocaten klaarstaan om de burcht te verdedigen – en terecht.

De natuur heeft geen dure advocaten. De meeste mensen met een laag- tot middeninkomen ook niet. Dat er juist voor deze categorie gebouwd moet worden is zonneklaar. Sinds kort wordt er wéér een prijzig bureau ingehuurd om te bepalen waar er allemaal gebouwd kan worden in Heemskerk. Laten we eerlijk zijn. Dat weten we toch allemaal allang?

Neem het Tolhekterrein. Laat de buitenste bomenrij intact en de mensen die er omheen wonen zullen zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Durf er eens iets hoger te bouwen, met ertussenin lekker veel groen. Pak nu eindelijk dat kale stukje grond tegenover de Vomar aan. En het terrein van de begraafplaats waar dat crematorium had moeten komen. Doe het allemaal tegelijk. Dan schiet het een beetje op en kan het misschien zelfs goedkoper. Over het stationsgebied moeten we óók praten.

De gemeente Heemskerk heeft een prachtige woonvisie geformuleerd. Nu is de tijd gekomen dat zij haar rug recht houdt en eindelijk opkomt voor al haar bewoners. Maar óók voor de groene longen die onze achterkleinkinderen nog heel hard nodig zullen hebben. Het tij kan nog gekeerd worden, of is het al te laat? Laten we hier op 11 september om 10:00 uur met zijn allen echt over praten! Meld u aan via AOHTolhek@heemskerk.nl

Zo kan het ook: de Gouden Leeuw en Groenhoven, zojuist uitgeroepen tot stadsmonument in Amsterdam.

A. Bruin, Heemskerk