De Rijksstraatweg.
De Rijksstraatweg. (Foto: Archief)

Ingezonden brief: ‘Wethouders van doordrammerij’

Algemeen

HEEMSKERK/BEVERWIJK - In het voorjaar van 2019 reed ineens de bus tussen Beverwijk en Heemskerk niet meer over de Alkmaarseweg/Rijksstraatweg (AMW/RSW) maar om over de Binnenduin randweg. Daar zijn geen eens bushaltes!?

De reden werd pas duidelijk nadat bewoners van de omliggende wijken Waterackers/Pilotenbuurt/De Dalen/Westertuinen rond de AMW/RWS via de krant moesten vernemen dat deze straat werd afgesloten. Dit hadden de wethouders van Heemskerk, Gaatze de Vries, en Beverwijk, Brigitte van den Berg, blijkbaar alleen met de directe aanwonende van de AMW/RWS bekokstoofd. Onder het mom van te veel verkeer en te onveilig. En schoolkinderen uit Westertuinen moesten veilig kunnen oversteken. En de grootste groep kinderen uit de Waterackers over de Hillen Acker en de Pilotenbuurt en De Dalen over de Maerten vanHeemskerckstraat (MvH) dan?

Eind augustus 2019

De doorgaande weg AMW/RSW werd eind augustus 2019 abrupt afgesloten en het verkeer door de straten van de omliggende wijken geperst. Vooral de MvH, de Hillen Acker en de Kuikensweg moesten het ontgelden met een 2 tot 4-voudige toename van (sluip)verkeer. Met vele voertuigen vooral in de werk- en schoolspits werden deze straten erg onveilig en luidruchtig.

Natuurlijk hadden de gemeenten verzuimt om juist op die straten ook nulmetingen te doen alvorens de metingen tijdens de blokkade van de AMW/RWS. Godzijdank was deze afsluiting tijdelijk en werd de ramp na 4 maanden teruggedraaid en keerde de rust en veiligheid weer terug in omliggende wijken.

Natuurlijk kwam uit de metingen en petities al snel naar voren dat afsluiting van de AMS/RSW het hoeveelheid verkeer en onveiligheid naar de omliggende wijken had verplaatst. De gemeenten zegden toe om alternatieven voor een gehele afsluiting te gaan onderzoeken en nam een onafhankelijk adviesbureau in de hand welke alleen de focus legde op de AMW/RWS en niet ook de omliggende wijken mee nam. Dit bureau blijkt nu al in 2017 met deze zaak betrokken en is verreweg onafhankelijk en kwalitatief karig.

Ondertussen was het PGA, Platform Gedupeerden Afsluiting, van de omliggende wijken en zelfs enkele directe aanwonende van AMW/RWS opgericht en hebben de gemeenten vele ideeën en oplossingen aangedragen om voor zowel aanwonende als omwonenden tot een geschikte oplossing te komen.

Echter de gemeenten bleven maar op afsluiting aansturen en geen enkel idee van PGA is daarin meegenomen. Voor de bühne kwamen de gemeenten met bewonersbijeenkomsten en natuurlijk precies in de mei-vakantie opdat er maar weinig bezwaarmakende zouden komen. De Wethouders Gaatze de Vries en Brigitte van den Berg van de gemeenten hadden toen toegezegd dat er gelijktijdig met een afsluiting ook maatregelen genomen zouden worden om sluipverkeer in omliggende wijken tegen te gaan.

Angstvallig stil

Daarna bleef het angstvallig stil. Wel werden plotseling de pijlen op het nog afgezette sorteervak voor linksaf op de Plesmanweg keurig wit gekalkt.

Totdat precies in de zomervakantie, als vele gedupeerde met hun hoofd in de vakantiemodus zitten, een brief van de gemeenten verscheen waarin de AMW/RSW toch geblokkeerd gaat worden op 30 augustus (week 35) op een ander plekje dan en in de omliggende wijken dan maar een metinkje te doen.

Zijn die wethouders krankzinnig geworden door al het sluipverkeer door de MvH te duwen, dat nota bene is omgebouwd naar auto-te-gast-straat speciaal voor de al even dubieuze snelfietsroute? Met het sluipverkeer tussen Beverwijk en Heemskerk dat daarmee 4 verkeerslichten (2 x kruising + 2 x oversteek) en filevorming op de Plesmanweg kan omzeilen wordt dit al gauw een auto-vol-gas-straat. En precies langs basisschool De Lunetten met overstekende kinderen naar Pilotenbuur/De Dalen.

En weer geen nulmetingen! Onder druk van PGA zou er dan in week 34 met het begin van het schooljaar en week 35/36 met de wegversperring gemeten gaan worden. Althans dat hebben ze toegezegd maar wie geloofd die wethouders nog.

Wethouders

En zo blijven de wethouders Gaatze de Vries en Brigitte van den Berg, maar doordrammen en inwoners en gemeenteraden besodemieteren met hun afsluiting van de AMW/RSW ten koste van de omliggende wijken. Hoeveel gemeenschapsgeld zou er door deze koppige wethouders aan deze wegversperring en het geouwehoer erover al opgestookt zijn? Schiphollen heet dat. Hetzelfde wat Schiphol al decennia doet met zijn omwonenden.

Hoewel PGA de vraag al eens persoonlijk heeft gesteld aan Wethouder Gaatze de Vries:
welke persoonlijke belangen spelen hier mee?

Zullen wij als gedupeerden van deze wegversperring als protest massaal ook onze straten gaan versperren met Kliko’s voor behoud van de veiligheid en verkeersintensiteit in onze straten op 30 augustus!

Ronald van der Wal, IJmond