Zelfs paddenstoelen groeien in de hal van de portiekwoningen aan de Wilgenhoflaan.
Zelfs paddenstoelen groeien in de hal van de portiekwoningen aan de Wilgenhoflaan. ((Foto: Aangeleverd))

Portiekwoningen aan de Wilgenhoflaan in slechte staat

Algemeen

BEVERWIJK - De onderzoeksredactie van RTL Nieuws hebben de gegevens geanalyseerd van de Autoriteit woningcorporaties waaruit blijkt dat 1 op de 25 sociale huurwoningen waarvan een zogeheten conditiescore bekend is in matige tot zeer slechte conditie is. De Autoriteit woningcorporaties (Aw) ziet erop toe dat woningcorporaties zich concentreren op hun kerntaak: zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Nu en in de toekomst. Zij houdt toezicht op het gedrag van woningcorporaties en op hun financiële beheer. 

De Aw kan sancties opleggen aan wooncorporaties, zoals een boete of het aanstellen van een toezichthouder. Zij stellen dat een slechte conditie kan leiden tot gevaar of flinke aantasting van het woongenot. En dat laatste komt veel voor. Meer dan 1 op de 3 huurders (36 procent) van woningcorporaties ervaart achterstallig onderhoud. Regelmatig worden corporaties ook op de vingers getikt voor ernstige onderhoudsgebreken door de Huurcommissie. Zeker 80.000 sociale huurwoningen in Nederland vertonen flinke gebreken. Hun onderhoudsconditie is matig tot zeer slecht blijkt uit de cijfers, die RTL Nieuws onderzocht.

Rijp voor de sloop

 Ernstige gebreken, onomkeerbare veroudering of zelfs technisch rijp voor de sloop, daarom is snel onderhoud noodzakelijk. Minstens 80.000 sociale huurwoningen in Nederland zijn in matige tot zeer slechte conditie. Het levert regelmatig problemen op de huurders, die te maken krijgen met lekkages, beschimmelde muren en plafonds, onbegaanbare balkons of rottende kozijnen. 

‘Het vele vocht in huis doet geen goed’

Ook Pre Wonen is in dit onderzoek meegenomen: 34% van de woningen zijn uitstekend, 51% is goed, 12% is redelijk en 2% matig (Bron: DPI 2020/Autoriteit Woningcorporaties). Geen slecht resultaat maar er zijn in Beverwijk toch wel redelijk veel portiekwoningen die ernstige gebreken vertonen. 

Eén daarvan staat aan de Wilgenhoflaan en is van Pre Wonen. Dit flatgebouw staat er al sinds 1953, dus redelijk oud. De redactie van deze krant werd gebeld door een bewoonster om eens te komen kijken naar de vele lekkage in haar woning. 

“Ik ben niet de enige die zoveel lekkages heeft, ook meerdere bewoners zijn deze lekkages meer dan zat. Het vele vocht in huis doet geen goed”, begint de bewoonster het gesprek. 

Zij en haar medebewoners hebben meerdere malen gevraagd bij Pre Wonen om deze lekkages te verhelpen. Tot op heden is daar nog geen gehoor aangegeven. Men is ook bang als het weer hard gaat regenen. Met die zware regenval liep de hele schuur vol. 

“Alles wat in de schuur stond was nat. Ik heb gebeld maar ik moest bij de gemeente zijn want dit was niet hun verantwoordelijkheid. Ook het dak van het flatgebouw zouden ze vernieuwen, ook hier niets meer over gehoord”. 

In de kamer, slaapkamer en in de keuken zitten allemaal natte plekken. Niet bevorderlijk voor de gezondheid, aldus de bewoonster.

Veel natte plekken in de woning.
Veel natte plekken in de woning.