Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: Is dit land nog te redden?

Algemeen

Waar is men mee bezig? Zes politieagenten en twee stewards zijn tijdens de rellen rond de wedstrijd MVV-Roda JC gewond geraakt. Zij raakten gewond doordat relschoppers onder meer stoelen en reclameborden naar hen gooiden. 

Rond het stadion waren EHBO-posten ingericht waar eventuele gewonden verzorgd werden. De wedstrijd tussen beide Limburgse eerstedivisieclubs in stadion De Geusselt in Maastricht werd na ruim 40 minuten beëindigd tijdens ernstig supportersgeweld. Scheidsrechter Joey Kooij stuurde tijdens de ongeregeldheden de spelers naar binnen.

 Op dat moment werd in het stadion met onder meer vuurwerk gegooid en niet veel later voerde de mobiele eenheid charges uit. Uiteindelijk werd de wedstrijd op last van burgemeester Annemarie Penn van Maastricht gestaakt. Ik heb prachtige beelden gezien van hoe men dit soort voetbaltuig het stadion uitsloeg. Maar waarom moet dit ME doen?

Er zitten ruim 40.000 toeschouwers in het stadion, maar het is een hele kleine groep die alles verziekt. Is het nu zo moeilijk dat 39.836 supporters het vak in gaan om deze imbecielen even in elkaar te rossen. Wedden dat het dan gauw over is. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde wil dat asielzoekers uit veilige landen niet langer bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel worden geregistreerd en opgevangen. 

Zogenoemde ‘veiligelanders’ zorgen voor 95 procent van alle overlast

De zogenoemde ‘veiligelanders’ zijn volgens de burgemeester verantwoordelijk voor zo’n 95 procent van alle overlast. Deze asielzoekers zijn afkomstig uit veilige landen, zoals Marokko, Tunesië, Albanië en Moldavië en hebben geen uitzicht op een verblijfsvergunning, maar zijn vooral hier om economische redenen of vanwege hun grote problemen in de eigen landen.

Ondanks de inzet van aparte pendelbussen, houdt de intimidatie richting buschauffeurs ook niet op. Het liep zelfs zo uit de hand dat een buschauffeur verleden week door een groep van dertig veiligelanders werd mishandeld. De politie laat weten dat dit een opstootje was. Wat opstootje!!! Ook dichter bij huis ging het mis want in Heemskerk zijn jongeren uit de kerngroepen van het Europaplein en het Haydnplein op de eerste kermisdag in Heemskerk weggestuurd. 

Op de vrijdagavond werd de toegang tijdelijk gesloten, de sfeer werd grimmiger. Om half twaalf werd de kermis daarom gestopt. En niet de corona de schuld geven hoor!

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl