Bestuursleden Ralph Mul, Ria Meier en Frank van Leerdam (r).
Bestuursleden Ralph Mul, Ria Meier en Frank van Leerdam (r). (Foto: aangeleverd)

Actie om de kerktoren van De Goorn in het licht te zetten

Algemeen

Al eens eerder van Stichting Vrienden van de Parochie van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans gehoord? Nee? Het bestuur heeft net een goede actie opgezet om de kerktoren van De Goorn in het licht te zetten. Steun de actie en koop een kaars. Een lichtje thuis voor een verlichte toren.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Ralph Mul en penningmeester Ria Meier uit Avenhorn en voorzitter Frank van Leerdam uit De Goorn. “Het doel van de stichting is om de kerk te behouden voor De Goorn en bijdragen te leveren aan het onderhoud van de kerk, begraafplaats en urnentuin”, laat Frank weten. “Onze stichting bestaat sinds 2014. De stichting bestaat uit betrokken parochianen die beseffen dat het kerkgebouw en de omgeving van de kerk belangrijk is. Niet alleen voor parochianen, maar waarschijnlijk ook voor alle inwoners van De Goorn en Avenhorn. Wij hebben daarom een stichting opgericht die los staat van het bisdom. De bijeen gebrachte gelden komen volledig ten goede aan het doel van de stichting. Hiervan gaat niets naar het bisdom”, zegt Frank beslist.

Urnentuin

De afgelopen jaren heeft de stichting de aanleg van de urnentuin met urnenmuur en de beplanting op de nieuwe begraafplaats gefinancierd, evenals de renovatie van de ontmoetingsruimte achter in de kerk en het groot onderhoud en reparatie van de klokken/klokkenstoel in de toren. “Wij kregen de laatste jaren diverse keren de opmerking dat het mooi zou zijn als de torenspits van onze kerk uitgelicht zou worden. De kerk staat op de grens van De Goorn en Avenhorn en is in grote delen van deze twee kernen goed zichtbaar. Wij vonden dit ook een goed idee en zijn daarom deze actie gestart.”

Fondsen werven

Het bestuur kan deze lichtjesactie prima uitvoeren, want in het verleden heeft zij al vaker een fondsenwervingsacties gehouden. “Onder andere met een veiling, een benefietconcert en een kerstmarkt. Het mag duidelijk zijn dat we voor dit soort fondsenwervingsacties meer vrijwilligers nodig hebben. Gelukkig is het ons tot nog toe gelukt om hiervoor veel mensen enthousiast te krijgen. In de toekomst hebben we vast nog wel eens grotere fondsenwerfacties nodig. Het zou bijvoorbeeld fantastisch zijn als we een deel van het kerkdak voorzien van zonnepanelen. We hopen ook dan weer een beroep te mogen doen op vrijwilligers en sponsors.”

Lichtjesactie

De weg kwijt? Met een aangelichte torenspits in De Goorn weet iedereen de weg terug te vinden. De stichting startte de actie om de torenspits te verlichten. Met vier speciale led-lampen worden de vier groene vlakken van de toren gedurende de avonduren (tot middernacht) aangelicht. “Daarmee is onze torenspits straks van ver te zien, als baken in de regio. Het project kost bijna 4.000 euro. We vragen inwoners om dit mogelijk te maken via een bijdrage. De gift kunnen ze storten op NL32 RBRB 0900 5312 58 t.n.v. de stichting Vrienden van de Parochie.”

Kaarsen

Maar dat is nog niet alles... “Om meer geld op te halen hebben we ook een speciale kaarsenactie opgezet: drie mooie kaarsen met daarop een afbeelding van onze kerktoren. Een noveenkaars die drie dagen lang blijft branden voor mensen die minimaal 10 euro schenken aan de actie. Een noveenkaars die negen dagen blijft branden voor degene die minimaal 20 doneert en een bedrukte kaars voor iemand die minimaal een bijdrage van 25 euro overmaakt.”

Wie één of meer van deze kaarsen wil hebben, kan een e-mail sturen naar stichtingkerkdegoorn@outlook.com. “Vergeet niet te vermelden hoeveel van welke kaarsen u wilt hebben, uw adres en welk bedrag u wilt sponsoren”, zegt Frank. “Of stuur een briefje met uw bestelling aan Ria Meijer, Molenhof 23, 1633 HN Avenhorn. Bestellingen binnen de gemeente Koggenland worden gratis bezorgd. Voor bestellingen buiten de gemeente Koggenland worden verzendkosten in rekening gebracht. Uw kaarsen worden op korte termijn bij u thuis bezorgd.

Doe mee

Steun de actie en sponsor een bedrag of bestel van deze speciaal voor de actie gemaakte kaarsen. Meer weten over de stichting? Kijk op www.parochiedegoorn.nl

De diverse kaarsen die te koop zijn.