Een boerenkar van het Agrarisch Museum.
Een boerenkar van het Agrarisch Museum. ((Foto: aangeleverd ))

Open dagen agrarisch museum in Hoogwoud

Algemeen

Veel evenementen konden vorig jaar vanwege corona niet doorgaan en dat was ook het geval bij het Agrarisch Museum in Hoogwoud.

Natuurlijk was dat heel jammer, want er was en is veel belangstelling voor de vele apparaten, machines en werktuigen waar duidelijk aan is af te leiden hoe de boeren/agrariërs in het verleden ook heel inventief zijn geweest in het bedenken van middelen waarmee het zware werk op het land lichter kon worden gemaakt dan wel de productiviteit kon worden verhoogd. 

Niet stilgezeten

Nic en Corrie hebben overigens vorig jaar niet stil gezeten: het hele museumgebouw hebben ze grondig geschuurd en opnieuw in de verf gezet. En ook zijn er naar aanleiding van tips van derden gesprekken geweest over bijvoorbeeld een oud apparaat dat iemand al jaren ongebruikt in de schuur heeft staan. Vaak kwam Nic tot de constatering dat hij weer iets bijzonders op de kop wist te tikken. Zo zijn onlangs een dubbele koekenbreker, een uit 1800 afkomstige boerenwagen, een aardappelenmachine, een kaaskist voor twintig kazen, klomplaarzen en een hooischuif aan het museum toegevoegd.

Totaal zijn er dit jaar zo’n honderd machines en apparaten in het agrarisch museum te bewonderen en daarnaast ook nog eens een aantal voorwerpen die werden gebruikt bij de jacht op de walvissen en een grote verzameling melkbussen. 

Gratis entree

Het agrarische museum is 12 en 19 september gratis te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. De koffie is ook gratis. 

Het museum is gevestigd aan de Gouwe 3-b in Hoogwoud. Meer informatie? Neem contact op met Nic Houter via tel. 0226-351424 of 06-53773591.

Een van de machines die je kunt bewonderen.