Klompen worden in vele variaties gemaakt.
Klompen worden in vele variaties gemaakt. (Foto: archief Rodi Media)

Lezing en wandeling senioren NKL gemeente Medemblik

Algemeen

In dorpshuis De Nieuwe Haven, Burg. Kromplein in Abbekerk, wordt 28 september om 14.00 uur een lezing gehouden. De bijeenkomsten kunnen alleen bijgewoond worden met vaccinaties of testbewijs.

De lezing lopen op hout wordt begeleid door een powerpointpresentatie en wordt gehouden door Frans Meek. Hij is verbonden aan het Internationaal Klompenmuseum in Eelde. In dit museum komen klompen tot ‘leven’. De collectie omvat ruim 2.800 paar klompen en ander schoeisel met een houten zool uit meer dan veertig landen en is daarmee de grootste en meest uitgebreide collectie ter wereld. 

Voor heel veel mensen is de klomp uiteraard een bekend gebruiksvoorwerp; de presentatie wordt dan ook vaak als een stukje nostalgie ervaren, omdat men zelf op klompen heeft gelopen en misschien nog wel (af en toe) op loopt. Klompen hebben echter ook waarde als kunstobject en daarom maakt u tijdens de lezing kennis met klompen uit Nederland, Europa en de hele wereld. 

Toegang is gratis voor leden, niet leden betalen 3 euro.

Wandelen

De senioren van NKL hebben opnieuw een speurtocht uitgezet en deze keer door Medemblik. Dit is de oudste stad van Westfriesland: ze verkreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V van Holland, die toen net Westfriesland definitief had onderworpen aan zijn grafelijke gezag. De naam Medemblik is mogelijk afkomstig van de waterloop Medemelake of Medemelacha (Germaans miduma- ‘middelst’ en laku- ‘waterloop in moerassig terrein’) die op deze plaats liep en in een oorkonde uit 985 wordt genoemd. Hierin wordt ook Medemblik zelf genoemd als ‘villa Medemelacha’. Dit veenriviertje is grotendeels verdwenen, maar het resterende deel is nog bekend als de Kromme Leek (Cromme Leeck) en mondt via de meertjes de Groote en Kleine Vliet bij Medemblik uit in het IJsselmeer. 

Wandel 14 september om 14.00 uur mee en verzamel bij het station in Medemblik

Meer informatie of opgeven via Lucia van der Wal: lwal@quicknet.nl.