Henk Maliepaard trots op zijn nieuwe exemplaar.
Henk Maliepaard trots op zijn nieuwe exemplaar. (Foto: Peer Vreeswijk)

Accordeonist Henk Maliepaard (88) nog lang niet uitgespeeld

ZWANENBURG - Henk Maliepaard is nog lang niet uitgespeeld, wat wie koopt er nog een accordeon op zijn 88ste? Die vraag werd gesteld aan Henk Maliepaard in Zwanenburg. Het antwoord was eigenlijk vrij eenvoudig en realistisch: “De reparatiekosten van het exemplaar dat ik had, zouden fors zijn, dus daarom heb ik deze investering maar gedaan.”

Al 78 jaar is de accordeon zijn lust en zijn leven

Henk speelt al 78 jaar accordeon en dat is nog iedere dag zijn lust en zijn leven. Het begon allemaal op 10 februari 1943 met het lidmaatschap van accordeonvereniging Accordia in Zwanenburg. De vereniging bestaat overigens per 1 mei dit jaar ook al tachtig jaar en oefent buiten coronatijd elke dinsdagavond in het Vogelhuis. Bij deze vereniging heeft Henk de kneepjes van het vak geleerd.

Geziene gast

Er werd gerepeteerd in Hotel Tivoli, dat nu Hotel Zwanenburg heet. Henk heeft heel veel in zorgcentra gespeeld, maar ook bij andere gelegenheden was hij een graag geziene gast. Zoals hij zelf al aangeeft: “Je kan beter vragen waar ik niet gespeeld heb.” En dat heeft hij altijd belangeloos gedaan en voor goede doelen.

Optredens

Daarnaast is Henk al meer dan 30 jaar lid van Chantykoor VOC in Vijfhuizen, waarmee hij veel heeft opgetreden. Ook voor het afgelopen jaar stonden vele optredens gepland, die helaas door corona geen doorgang konden vinden. Het Chantykoor is een gezellige vriendenclub van zo’n 50 man, met aan het roer een dirigent ondersteund met minstens zes accordeonisten.

Henk speelt er nog iedere dag lustig op los

Muzikale omlijsting

Datzelfde geldt voor zijn persoonlijke uitvoeringen bij Eigen Haard en voor Cultureel Centrum CEA De Hoek waar hij zorgde voor de muzikale omlijsting bij de georganiseerde diners in het kader van ‘Vriend aan Tafel’.

Het is een stil jaar geweest voor Henk, maar hij blijft hopen op betere tijden en in de tussentijd speelt hij, om de vingers soepel te houden, er nog iedere dag lustig op los.


Saskia Vreeswijk