Het witte Rehobothkerkje langs de Nieuwemeerdijk.
Het witte Rehobothkerkje langs de Nieuwemeerdijk. (Foto: Pr)

Rehobothkerk en Melkhuisje binnenkort monument

BADHOEVEDORP - “Ja, dat klopt”, antwoordt Eric Labordus op de vraag of het Rehobothkerkje aan de Nieuwemeerdijk genomineerd is als gemeentelijk monument. Hij is secretaris van de Buurtvereniging Nieuwe Meer, die in dat pand al vele jaren ‘haar huis’ heeft. “We hebben positief gereageerd. Binnenkort beschikken we dus over een monumentale huisvesting.”

'We zijn er voor de buurt, dat blijft ons motto'

Onlangs produceerde de gemeente Haarlemmermeer een update van de monumentenlijst met twee aanwinsten uit Badhoevedorp: Het Melkhuisje, Toevluchtstraat, en het witte Rehobothkerkje, Nieuwemeerdijk. Beide panden zijn inmiddels voorgedragen en krijgen binnenkort hun monumentale status.

Witte huisje

Vooral het Rehobothpand, langs de dijk tussen de Meidoornweg en de rotonde bij de A9, trekt hierbij aandacht. Even een terugblik. Het vriendelijke witte huisje kwam in 1921 beschikbaar als zondagschool, werd in 1928 ‘verenigingslokaal’ en was daarna in gebruik als protestantse kerk. “Tot 1973”, vertelt Eric Labordus. “In dat jaar droeg de Nederlands Hervormde Kerk het gebouw over aan ons. We kregen ‘gebruik om niet’, zoals dat officieel heet. Dat duurde tot begin jaren ‘90. Toen deed de kerk er afstand van en werd het ons eigendom. De Buurtvereniging Nieuwe Meer, zoals we officieel heten, zit sindsdien in een eigen pand. Dat wil ik wel benadrukken. Met gepaste trots, want we zijn de enige in de hele Haarlemmermeer. En dat niet alleen, we zijn ook de enige wijkorganisatie die geheel zelfstandig opereert. We vallen niet onder de paraplu van Meerwaarde. Alles wat we doen, doen we met onze eigen vrijwilligers.”

Fietsstraat

Met de monumentale status in zicht wil hij best iets vertellen over de activiteiten van de ‘bvnieuwemeer’, die opkomt voor de circa 200 inwoners van Buurtschap Nieuwe Meer, zoals dit stukje Badhoevedorp heet. “Indertijd kwamen de bewoners in verzet vanwege plannen om achter de dijk, bij de Koekoekslaan, een overslagterrein in te richten voor vrachtwagens. Met loodsen en andere opslagfaciliteiten. “Een aanslag op ons welzijn die we niet willen”. Ze haalden hun gelijk. Voor de overslagplannen werd een locatie gevonden dichter bij Schiphol.

De eerder geplande locatie in Nieuwe Meer is nu golfterrein. Deze succesvolle krachtenbundeling werd aanleiding voor het oprichten van onze vereniging.”

Verkeerssituatie

In de jaren die volgden kwamen er andere aandachtpunten aan de orde, zoals de verkeerssituatie op de Nieuwemeerdijk. "Daar zijn we druk mee bezig geweest. Te veel auto's, fietsers en voetgangers op een stuk weg dat daar nooit voor bedoeld was. In 1973 lagen hier nog klinkers. Het werd steeds drukker, er werd te hard gereden, er moest wat gebeuren. Er kwamen wegversperringen, die automobilisten dwongen snelheid te minderen. Maar die bleken in de praktijk niet zonder gevaar. Bij het zoeken naar een oplossing werd het deel van de dijk dat tot Nieuwe Meer behoort, ingericht als fietsstraat. Dat is een tracé met rood asfalt, waar fietsers nummer één zijn en automobilisten te gast. Zij mogen niet harder dan 30 kilometer per uur. Deze aanpassing is onderdeel van het verkeersplan voor de hele Ringvaart. Of we er blij mee zijn? De nieuwe situatie bestaat nog te kort om dat te kunnen zeggen. Het is afwachten of automobilisten de verschillende kleurvakken goed interpreteren. Het is typisch polderen. Maar dat past wel in een polder.”

Toekomst

En de toekomst? "Dit is een heel speciaal stukje Haarlemmermeer, dat we graag willen behouden. We blijven ons inzetten om een goede leefbaarheid te garanderen voor iedereen die hier woont.”

Anja Maas