Het gouden bruidspaar.
Het gouden bruidspaar. (Foto: René Kater)

Gouden bruiloft Harry en Elly Jagtman begon op de dansvloer

BADHOEVEDORP - “24 maart 2021, toen waren we 50 jaar getrouwd. Ja, natuurlijk hadden we een mooi feestje gepland, maar corona gooide roet in het eten. Toch hebben we een prachtige dag gehad. Vol verrassingen. Kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden, ze hebben er voor ons, coronaproof, iets moois van weten te maken", aldus Harry en Elly Jagtman.

Het gouden bruiloft ging niet onopgemerkt voorbij. Ze ontvingen van alle kanten bloemen, onder andere van de gemeente Haarlemmermeer. En ook deze krant meldde zich bij hen, want een huwelijksjubileum van twee bekende Badhoevedorpers trekt de aandacht. “Hoe het tussen ons indertijd is begonnen? Op de dansvloer”, vertellen ze. “Nee, niet hier, in Vinkeveen.” Harry, geboren in Amsterdam, en Elly, een echte Badhoevedorpse, gingen allebei dansen bij Vinkenplas. “Elly was met een hele grote auto. Die was van haar vader. Mijn auto verdween er zowat in. Ik zeg wel: die paste in haar achterbak. Die grote auto, dat vond ik wel wat. Maar het beste van die avond was Elly. Het zat al snel goed tussen ons', vertelt Harry.

In die tijd golden de maatschappelijke regels: verliefd, verloofd, getrouwd, dus zeiden Harry en Elly op 24 maart in 1971 officieel ‘’ja’ tegen elkaar. Twee keer zelfs: op het raadhuis in Hoofddorp en in de Engelbewaarderskerk in Badhoevedorp.” Ze gingen wonen in Badhoevedorp en kregen twee zoons: Robert en Arjen. Inmiddels zijn ze grootouders van 5 kleinkinderen.

Herenmode

Harry Jagtman en herenmode, de woorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ik zat al in de kleding op mijn zestiende. Ik ben echt aan de basis begonnen, met stoffen. Daarna kwam van het een het ander.” Elly werkte op kantoor, in de zaak van haar vader. Maar toen in 1974 Jagtman Mode opende, werd de modewereld stap voor stap ook haar wereld.

Jagtman Mode was gevestigd op het Lorentzplein en ontwikkelde zich voorspoedig. De modezaak was niet alleen een naam in Badhoevedorp. Ook het Amsterdam-van-net-over-de-Ringvaart zorgde voor een trouwe klantenkring, die kon rekenen op kwaliteit. De winkel was het adres voor een mooi pak, een casual outfit en maatkleding. “Vooral adviseren bij een maatpak sprak me aan: stof kiezen, opmeten. Dan ben je echt met je vak bezig.” Jagtman Mode bestond uiteindelijk 43 jaar. “Elly en ik hebben dat aantal jaren niet volgemaakt, we hadden al ons al eerder teruggetrokken. Onze zoon Arjen heeft de zaak tot 2017 voortgezet”.

Winkelcentrum

Harry was meer dan de eigenaar van Jagtman Mode. Tien jaar lang was hij voorzitter van de plaatselijke winkeliersvereniging en zette hij zich in voor een dorpshart waar het goed winkelen is. “Ik heb in die tijd veel gezegd: tegen de gemeente, tegen alle participanten. Maar of er is geluisterd? Het centrum was altijd al een zorgenkindje en dat zie ik helaas zo blijven. Maar er is niets meer aan te doen. We moeten de ontwikkelingen afwachten.”

Golftoernooi

Samen met Elly neemt hij nu de tijd voor een fijn leven in hun na-werktijd. Helemaal uit beeld in Badhoevedorp zijn ze niet. Met name Harry is nauw betrokken bij de organisatie van het Stratengolftoernooi, dat in september op de kalender staat. “Vorig jaar moest het vanwege corona worden gecanceld. Nu gaan we ervan uit dat het doorgaat. We zijn volop bezig met de voorbereidingen.” En verder? “We hebben het altijd druk gehad, nu genieten we van meer rust. We hebben allebei onze hobby’s. Ikzelf sla graag een golfballetje. Elly houdt van tuinieren, we houden van fietsen, we hebben onze kleinkinderen. Vervelen? Nee hoor, dat woord kenden we niet en dat zal zeker zo blijven.”

Anja Maas

Afbeelding