Jan Doorenbosch.
Jan Doorenbosch. (Foto's: Peter Vreeswijk)

Lintjesregen voor helden uit het noorden van de polder

HAARLEMMERMEER - Het is al weer een week geleden, maar de lintjesregen vond op een unieke plaats in het Haarlemmermeerse Bos plaats, nabij restaurant Flora. Geheel coronaproof reikte Burgemeester Marianne Schuurmans de versierselen aan vanaf een ingericht podium onder het toeziend oog van familieleden en vrienden, zittend in hun auto. In plaats van applaudisseren werd er telkens op het moment suprême luid geclaxonneerd.

Het opspelden geschiedde door een vergezellend familielid

In vier sessies ontvingen in totaal 16 personen, waarvan 5 uit het noorden van de polder, een koninklijke onderscheiding. Het opspelden geschiedde door een vergezellend familielid. Telkens na afloop verliet de gedecoreerde met zijn of haar familielid per auto het parkeerterrein onder luid getoeter. Tijdens de vier sessies, telkens met een tussenpauze van een half uur, werden alle inzittenden voorzien van koffie met een oranje tompoes.

Lijnden

Jos Weel en Pieter Eikelenboom, beiden inwoners van Lijnden, werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. Jos Weel werd geëerd omdat hij actief is in diverse functies voor de Dorpsraad Lijnden en de handbalvereniging VOS. Daarnaast coördineert hij projecten voor de Voedselbank Haarlemmermeer. Pieter Eikelenbooms carrière als vrijwilliger speelt zich vooral af in Badhoevedorp. Hij begon in 1970 als secretaris van het jeugdbestuur van SC Badhoevedorp, organiseerde 20 jaar diverse jeugdvoetbaltoernooien en was trainer. Hij had als secretaris zitting in diverse fusiecommissies, die besprekingen voerden met de gemeente Haarlemmermeer over samengaan van sportclubs uit Lijnden en Badhoevedorp. Hij is nu 40 jaar lid van SC Badhoevedorp en nog steeds actief: secretaris hoofdbestuur, ledenadministrateur, wedstrijdsecretaris en coördinator zaalvoetbal en lid van de onderhoudsploeg.

Uit Halfweg

Raymond van Haeften uit Halfweg werd eveneens Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn activiteiten voor Cuisine Culinaire De Wijcker Kookclub, die hij hielp oprichten. Als bestuurslid is hij verantwoordelijk voor de public relations en festiviteiten. Hij is verder de grote animator achter Mantelzorg Kerstdiner, een evenement voor 150 mensen. Ook zette hij zich in voor de oprichting van de Willeke Alberti Foundation. Doel: ouderen en mensen met een beperking via muzikale optredens uit hun isolement te halen. Hij speelde een cruciale rol bij de fondsenwerving. Daarnaast was Raymond van Haeften voorzitter van ‘regionale talent ontwikkeling’.

Uit Badhoevedorp

“Nee, ik had geen idee”, zegt Jeanne Dees-Prevoo uit Badhoevedorp als we haar vragen of haar lintje een verrassing was. “Mijn zoon had me mee gelokt. Ik dacht dat we samen naar de notaris zouden gaan. Dat bleek niet het geval. Hij zei toen dat een vriendin van mij een onderscheiding zou krijgen. “Wat leuk voor haar, ik zou zoiets niet willen”, zei ik. Maar ja, het lintje was dus toch voor mij. Ik was overdonderd, maar ben er nu toch erg blij mee. Het was een fijne dag, de gemeente heeft het geweldig gedaan. En mijn kinderen hebben er voor mij echt een feest van gemaakt.” Ze werd Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar werk voor de protestantse Pelgrimskerk van de gemeente Badhoevedorp-Lijnden. Ze was ouderling, voorzitter van de commissie Eredienst en werkgroep Liturgie, maakte deel uit van de kerkenraad, schreef mee aan een nieuw pastoraal plan en was vanuit de kerkenraad lid van overlegorgaan Classis. Als jeugdouderling begeleidde ze jeugdkampen en soosavonden voor jongeren binnen en buiten de kerkgemeenschap.

Verguld

De tweede Badhoevedorpse gedecoreerde is Jan Doorenbosch. Hij is het helemaal eens met Jeanne Dees. “Ik was compleet overdonderd toen ik hoorde dat ik een onderscheiding zou krijgen. Mijn kinderen hadden mij voor mijn verjaardag een cultureel uitje gegeven. Ik dacht: ze hebben Koningsdag uitgekozen om dat te gaan doen. Maar ja, toen we in het Haarlemmermeese Bos kwamen en ik de entourage zag, ja, toen wist het ik het. Ik ben er erg verguld mee. Het was allemaal prachtig, de organisatie was uitstekend, de burgemeester deed het geweldig. We hadden alles mee, ik had het niet willen missen.” Jan Doorenbosch, in zijn werkend leven commercieel directeur bij Ahold, werd begin jaren 60 Badhoevedorper.

Organisator van toernooien en de jaarlijkse uitwisseling

Hij was meer dan 50 jaar vrijwilliger bij de Tennisvereniging Badhoevedorp, onder andere als bestuurslid. Hij organiseert nog steeds de veteranencompetitie en -toernooien en de jaarlijkse uitwisseling met ASPG, de tennisvereniging van de politie in Amsterdam. Hij was betrokken bij de opbouw van hockeyclub Sarto, die fuseerde met Hockeyvereniging Badhoevedorp. De clubs gingen samen verder als Xenios, waar hij diverse bestuursfuncties vervulde. Hij stond aan de wieg van de Vereniging van Eigenaren Zuiderbogen en hij had ook verschillende functies bij de Dorpsraad van Badhoevedorp. Jan Doorenbosch werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Saskia Vreeswijk en Anja Maas

Raymond van Haeften
Jeanne Dees-Prevoo.