Het rapen van zwerfvuil op zaterdagochtend is weer opgepakt.
Het rapen van zwerfvuil op zaterdagochtend is weer opgepakt. (Foto: Peter Vreeswijk)

Halfweg en Zwanenburg worden weer schoon geraapt

HALFWEG/ZWANENBURG - Getriggerd door de facebookpagina “Schoon Halfweg en Zwanenburg” werd het tijd voor een bezoek aan de initiatiefnemer, Jos Zomerplaag. Op zaterdagochtend hartelijk ontvangen in de tuin aan de Olmenlaan in aanwezigheid van de deelnemers Eveline, Iris en Sicco Jan. Onder het genot van een kop koffie werd ronduit gepraat over het “zwerfvuil oprapen”. In zijn vorige woonplaats Nieuw Sloten was het vuil op straat en in het groen al een doorn in het oog van Jos.

Het idee ontstond om een facebookpagina in het leven te roepen

Daar ontstond het idee om een aantal keren per week erop uit te gaan om de troep op te ruimen. Inmiddels al enkele jaren woonachtig in Zwanenburg en mede door corona ingegeven, heeft hij de draad weer opgepakt. Aangesproken door een bewoonster of hij soms ook een grijper voor haar had, ontstond het idee om een facebookpagina in het leven te roepen onder de bovengenoemde titel. Immers het rapen is geen doel maar een middel en hoe meer mensen hieraan mee doen, dan bereik je als vanzelf het doel.

Grijpers

Inmiddels hebben zich al 53 deelnemers aangemeld waarvan velen er regelmatig op uit trekken om het zwerfvuil op te rapen. De vuilniszakken en grijpers worden ter beschikking gesteld door het Centrum voor Duurzaamheid in Nieuw-Vennep. Sicco Jan gaat regelmatig op pad in Halfweg en neemt dan ook de Osdorperweg en Raasdorperweg mee. Eveline en Iris zijn te vinden in Zwanenburg en in het park bij de skatebaan en kinderboerderij.

Hondendrollen in plastic zakjes rondom de afvalbakken, leesbrillen en briefjes van 5 euro

Het is overigens onvoorstelbaar wat er allemaal geraapt wordt: van hondendrollen in plastic zakjes rondom de afvalbakken tot leesbrillen en briefjes van 5 euro. Dat laatste is dan een leuke bijkomstigheid. Jos benadrukt dat de motivatie het belangrijkste is. Die krijg je met name als je met meerderen aan het opruimen bent. Een groot deel van het afval bestaat uit bedrijfsafval. Klusjesmannen die net hun laatste restje troep laten liggen. Verder geven ze allemaal aan dat de grijper een ideaal instrument is. De kleinste sigarettenpeuken vinden hun weg naar de vuilniszak. Alleen de blikjes Red Bull moeten eerst platgedrukt worden alvorens te verdwijnen in de zak. Een bijzonder geslaagde ochtend. Hopelijk een stimulans voor velen om zich aan te melden óf om eerst na te denken alvorens je je vuil op straat of in het groen achter laat.


Saskia Vreeswijk