Inburgering verandert

HAARLEMMERMEER - Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Vanaf dat moment ligt de regie voor de inburgering van nieuwkomers bij gemeenten. Het is de bedoeling dat nieuwe inwoners met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst met betaald werk.

De gemeente Haarlemmermeer heeft een voorstel voor een eigen aanpak voor de uitvoering van de nieuwe wet opgesteld. Dat voorstel is aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het huidige inburgeringsbeleid blijkt niet succesvol te zijn omdat het belangrijkste doel, het succesvol laten integreren van nieuwe inwoners met een inburgeringsplicht, onvoldoende behaald wordt. Omdat gemeenten nu geen invloed hebben op het inburgeringsproces is het lastig voor ze om nieuwe inwoners te ondersteunen bij het maken van een goede start. Gemeenten hebben daarom aangegeven dat ze zelf binding willen houden met en zicht willen houden op inburgeringsplichtigen in hun gemeente. Alleen zo kunnen zij de integratie en participatie van nieuwe inwoners in hun gemeente actief bevorderen.

Het voornaamste doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen een goede start krijgen en daardoor zo snel mogelijk meedoen in de Nederlandse maatschappij. Streven is om nieuwe inwoners aan werk te helpen zodat ze economisch onafhankelijk zijn.

Haarlemmermeer heeft een eigen aanpak ontwikkeld die wordt gekenmerkt door persoonlijke aandacht, gedeelde verantwoordelijkheid en betrokkenheid.