De eerste brandweerkazerne in de Schoolstraat, met rechts op de foto de vader van Gerrit Agterhof.
De eerste brandweerkazerne in de Schoolstraat, met rechts op de foto de vader van Gerrit Agterhof.

Brandweervereniging Halfweg bestaat 100 jaar

Saskia Vreeswijk

HALFWEG – Brandweervereniging Halfweg is opgericht op 31mei 1921 met als doel om de brandweerzorg te regelen. Een gesprek met oud brandweerman, Gerrit Achterhof, wiens grootvader en vader ook bij de brandweer waren, leert dat de vereniging enkele jaren na de oprichting, in 1924, de beschikking kreeg over een ware Magirus Deutz brandweerauto. Voorheen moest men het doen met pompkarren.

‘De Bolneus’ speelt nog steeds een rol bij de intocht van Sinterklaas in Zwanenburg

Daarna is in 1973 ‘De Bolneus’ aangeschaft. Na jaren trouwe dienst is deze verhuisd, eerst naar het brandweermuseum en momenteel gestald in de brandweerkazerne aan de Zijlweg in Haarlem. De auto speelt nog steeds een rol bij de intocht van Sinterklaas in Zwanenburg.

Destijds, bij de oprichting, bestond de vereniging uit 85 personen. De kazerne was gevestigd in de Schoolstraat en daarna in de suikerfabriek. Uiteindelijk is op de huidige locatie in 1962 een brandweerkazerne gebouwd.

Nieuwe kazerne

Op deze locatie aan de Oranje Nassaustraat, waar in 2013 een nieuwe kazerne is verrezen, vertellen voorzitter Ritchie en de leden Mark en Jeroen met enthousiasme over hun werkzaamheden en de vereniging. “De vereniging bestaat uit 24 leden en sinds de samenvoeging met het korps van Zwanenburg in 2009 beschikt de vereniging over 12 jeugd brandweerlieden. De brandweer valt tegenwoordig onder de veiligheidsregio Kennemerland en dus niet meer onder de regie van de gemeente. De vereniging valt onder de vrijwillige brandweer. Echter vrijwilliger is in dit verband een betrekkelijk begrip. Voor de goede orde: van de 30.000 brandweerlieden in Nederland behoren 25.000 tot de vrijwillige brandweer.”

Grote steden

De beroepsbrandweer is geconcentreerd rond de grote steden. In de praktijk wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen vrijwilliger en beroeps. Door de ligging in Halfweg is de vereniging betrokken geweest bij diverse grote rampen in de regio zoals de Bijlmerramp, de crash van het vliegtuig van Turkish Airlines nabij de Kromme Spieringweg in Zwanenburg en de brand op Schiphol-Oost in het cellencomplex voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Allemaal gebeurtenissen die een behoorlijke impact hebben gehad. Maar er wordt niet alleen uitgerukt bij brand. Het brandweerkorps is ook in het recente verleden ingezet bij hoog water problemen in het midden en zuiden van Nederland.

Ritchie Trompert met enkele brandweerlieden voor de kazerne aan de Oranje Nassaustraat.