Evelien van der Werff (midden) aan de start bij Esperanza in Badhoevedorp.
Evelien van der Werff (midden) aan de start bij Esperanza in Badhoevedorp. (Foto: Pr)

Esperanza op fietsronde langs inloophuizen

Anja Maas

BADHOEVEDORP - Het was overduidelijk: iedereen had er zin in. In het bijzonder Evelien van der Werff, toen ze zich donderdag 3 juni meldde bij Esperanza voor een nieuwe etappe van haar ‘Fietsronde langs de Inloophuizen'. Ze kreeg een enthousiast ontvangst.

Natuurlijk werd ze eerst rondgeleid door het inloophuis aan de Badhoevelaan, waar (ex)kankerpatiënten en hun naasten welkom zijn om ervaringen uit te wisselen en hun verhaal te delen. “Wat een heerlijk huiselijk huis is dit. Ik denk dat iedereen zich hier direct vertrouwd en prettig voelt', schatte Evelien in.

De inloophuizen, zo weet iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad, wordt breed gewaardeerd als een onmisbare aanvulling van de zorg, maar zijn vooral ontstaan door particulier initiatief. “En omdat ze een financieel steuntje kunnen gebruiken ga ik voor ze fietsen”, is de boodschap van Evelien, als ze vertelt over het waarom van haar fietsreis, waarbij ze elk inloophuis in Nederland een bezoekje wil brengen. De totale tocht duurt zo’n zes weken en Evelien is begonnen in Zwolle.

De etappestart bij Esperanza zou worden begeleid door wethouder Fouad Sidali, maar die moest afzeggen. Dat neemt niet weg, dat Evelien aan de Badhoevelaan enthousiast kon worden uitgezwaaid, toen ze, samen met medefietsers, op weg ging richting Nieuw-Vennep, waar Inloophuis Adamas is gevestigd.