Team Sportservice Haarlemmermeer is het niet eens met het college van B&W en laat deze week van zich horen op het Raadhuisplein.
Team Sportservice Haarlemmermeer is het niet eens met het college van B&W en laat deze week van zich horen op het Raadhuisplein. (Foto: Pr)

Haarlemmermeer moet bezuinigen, sport en cultuur worden flink geraakt

HAARLEMMERMEER - Het financieel meerjarenbeeld van de gemeente Haarlemmermeer laat een structureel tekort zien, tot ruim 15 miljoen euro in 2025. Er moet dus stevig worden bezuinigd, waarbij kleine ingrepen niet genoeg zijn. Het college van B & W voorziet pijnlijke maatregelen die inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties diep raken.

Het tekort wordt veroorzaakt door jeugdzorg en WMO

Een groot deel van het tekort wordt veroorzaakt door de tekorten in de jeugdzorg en de WMO. Haarlemmermeer wijkt hierin niet af van andere gemeenten. Het tekort wordt ook veroorzaakt doordat de kosten voor het onderhoud van de openbare ruimte zijn gestegen, omdat een aantal investeringen die gedaan zijn, bijvoorbeeld in de Vinex periode, niet waren begroot. De kosten voor het bouwen van woningen en het tegenvallende toekomstperspectief op het gebied van hotelopbrengsten, door corona, hebben hieraan bijgedragen. Tenslotte is gebleken dat de gemeente per inwoner structureel minder middelen krijgen van het Rijk.

Sport en cultuur

De ombuigingsvoorstellen die het college aan de gemeenteraad voorstelt, betreffen subsidies voor sociaal maatschappelijke activiteiten, sport en cultuur, waaronder ook het stopzetten van het kunstproject Ida. Daarnaast is er het voorstel voor het verhogen van de parkeerinkomsten. Ondanks de moeilijke keuzen wil het college de minima zoveel mogelijk ontzien, woningen blijven bouwen en de lokale lasten voor inwoners en ondernemers beperkt houden. Het college voelt zich genoodzaakt om deze maatregelen te nemen om de begroting in evenwicht te brengen en daarmee toekomstbestendig te maken.

Ramp

"De aangekondigde bezuinigingen zijn een ramp voor de gezondheid en gezonde leefstijl van de inwoners van Haarlemmermeer", zo vindt Team Sportservice Haarlemmermeer. "Betaalbare sporten verdwijnen wanneer de toegankelijke activiteiten, zoals wandelgroepen, beweegmix en vakantie-activiteiten moeten stoppen. Ook de contributie bij verenigingen stijgt doordat de subsidie voor binnensport verdwijnt. Sportondersteuning op en rond de school eindigt waardoor bijvoorbeeld pauzesport, naschoolse sport en sportclinics geen doorgang meer hebben. De bezuinigingen treffen de aangepaste sporter ook hard, want hulp richting verenigingen om G-sport aan te bieden is niet meer mogelijk, net als de beweegadviezen voor de sporters zelf naar geschikt sportaanbod. De status van Haarlemmermeer als bakermat van Nederlands sporttalent eindigt eveneens omdat talentontwikkeling en topsportklimaat volledig wordt wegbezuinigd. En last but not least: Team Sportservice Haarlemmermeer heeft geen budget meer om te blijven bestaan en moet noodgedwongen stoppen", luidt de onheilspellende boodschap.

Halt toeroepen

Om dit een halt toe te roepen, organiseert Team Sportservice deze week meerdere acties op het Raadhuisplein. Zo wordt er een sit-down gehouden en zijn er meerdere activiteiten om te laten zien dat sport niet van de mat geveegd mag worden.

Rampzalig

"Bovendien pakt deze aanpak voor breedtesport, sportbuurtwerk en topsport extra rampzalig uit. De gemeente wil ruim 1 miljoen euro bezuinigen op sport. Daarmee valt ook de rijksbijdrage weg van 600.000 euro en de cofinanciering van 365.000 euro die Team Sportservice realiseert. Door deze multiplier wordt deze bezuiniging een dubbele dip 2 miljoen euro", aldus Team Sport Haarlemmermeer, die vindt dat het tekort op een andere manier moet worden opgelost. "Wij zeggen ‘gemeenteraad ga niet mee in de paniek. Kijk naar Den Haag en wees creatief. Laat de Haarlemmermeer niet stoppen met bewegen."

Afbeelding
Afbeelding