Rammelende hazen in het weiland langs de Amestelle in Zwanenburg-West.
Rammelende hazen in het weiland langs de Amestelle in Zwanenburg-West. (Foto: Peter Vreeswijk)

'Rammelende' hazen in Zwanenburg

Saskia Vreeswijk

ZWANENBURG - Afgelopen week zag fotograaf Peter Vreeswijk een aantal hazen aan het 'rammelen' op een stuk weiland aan de overkant van de woningen langs de Amestelle in Zwanenburg-West.

Meestal beginnen één of enkele rammelaars (mannen) met het opdrijven van de moeren. Dit werkt aanstekelijk en steeds meer andere hazen sluiten zich aan. De mannen rennen niet speciaal achter één moer aan, het is meer een gezamenlijk rennen.

Tijdens dit spektakel vindt de paarvorming plaats. Een uur of langer loopt de rammelaar langzaam achter de moer aan, waarbij de afstand steeds kleiner wordt. Als hij te dichtbij komt, neemt de moer zittend op de achterpoten en met teruggeslagen oren een dreighouding aan. Dit kan overgaan in afweren: het bekende boksen met de voorpoten.


Als je de komende twee maanden zo'n grote groep hazen ziet, trek dan eens een halfuurtje uit om van dit mooie schouwspel te genieten. Probeer dan te ontdekken of je rammelaars, moeren en bijhazen kunt onderscheiden. Ongetwijfeld raak je dan in de ban van het rammelen.