Gasten van de Zonnebloem genoten van een heerlijk zomers uitje bij het Dorpshuis.
Gasten van de Zonnebloem genoten van een heerlijk zomers uitje bij het Dorpshuis. (Foto: Pr)

Zonnebloem-uitje in het Dorpshuis

Anja Maas

BADHOEVEDORP - De coronabeperkingen verdwijnen zo langzamerhand en dat betekent dat overal weer mensen verschijnen. “Dat is dus ook goed nieuws voor het Dorpshuis”, zegt beheerder Noor van Bussel. “Wij rollen weer graag voor gasten die op zoek zijn daar een locatie om ‘iets’ samen te kunnen doen de rode loper uit.”

En die rode loper lag vorige week woensdag klaar voor een groepje gasten van de Zonnebloem, die kwamen genieten van een zonnig zonnebloemuitje: elkaar ontmoeten in het Dorpshuis. Er stond een lange tafel voor ze klaar en natuurlijk ontbrak een bloemetje niet. “Hoort bij het welkomstgevoel. Dus hoe konden we dat voor deze gasten nu beter aangeven dan met zonnebloemen. En natuurlijk was er een kopje koffie met gebak.”

Winterslaap

Noor en haar team zijn net als iedereen blij dat corona aan het verdwijnen is. Want de afgelopen periode heeft het dorpshuis-team vooral ervaren als een soort winterslaap. Het meeste geluid kwam van kwetterende watervogels. “Natuurlijk hadden we onze 1 op 1 momentjes, om toch menselijk contact te faciliteren. Heerlijk, dat er nu weer meer mag. eer. We zijn heel blij, dat we zien dat mensen ons weer willen vinden.”

Gastvrouw

De Zonnebloemgasten van afgelopen woensdag verschenen tegen 11.00 uur, samen met Zonnebloemgastvrouwen Jopie Bruck en Bea Mannaart, die het groepje als vrijwilligsters begeleidden. “Hoe lang ik als gastvrouw ben? Ongeveer 3 jaar”, zegt Badhoevedorpse Bea Mannaart. “Wat dat betreft ben ik een jonkie. Jopie Bruck doet dit werk als veel langer. Waarom dit initiatief? Simpel, er zijn zo veel mensen die zich de laatste tijd opgesloten hebben gevoeld. Heerlijk om ze weer eens een uitje te gunnen”.

Buitenactiviteit

De Zonnebloem is er voor mensen, die om welke reden dan ook begeleiding nodig hebben bij een uitje of andere buitenactiviteit.

Corona trok daardoor het laatste jaar een dikke streep. Het motto was vooral binnenblijven. Bea: "We vonden het allemaal heerlijk dat het licht op groen ging. Dergelijke uitjes worden vaak betaald door de Riki-stichting, die veel samenwerkt met de Zonnebloem. Voor dit eerste uitje sinds corona mochten Jopie en ik samen met 8 gasten naar het Dorpshuis. Er was een busje om ons te vervoeren.

En, als fijn extraatje, was het ook nog eens prachtig weer. Helemaal top!” Vanzelfsprekend hoopt iedereen dat er meer uitjes zullen volgen, maar het programma staat nog niet vast. Bea: "Binnenkort kunnen we ook weer regelmatiger vergaderen. We gaan er zeker uitkomen.”