Wim en Grietje Snijder- van der Kwast kregen bezoek van locoburgemeester Jurgen Nobel.
Wim en Grietje Snijder- van der Kwast kregen bezoek van locoburgemeester Jurgen Nobel. (Foto: Peter Vreeswijk)

Locoburgemeester bezoekt jubilerend echtpaar Snijder-van der Kwast

Saskia Vreeswijk

HAARLEMMERMEER - Wim en Grietje Snijder- van der Kwast zijn 70-jarig getrouwd en dat is platina. Dat was voor locoburgemeester Jurgen Nobel een goede reden om ze afgelopen maandag te feliciteren en in de bloemen te zetten. Willem Marinus Snijder is geboren op 6 februari 1931 in Vries in de provincie Drenthe en Grietje Snijder-van der Kwast is geboren op 31 januari 1933 in Haarlemmermeer.

De vonk sloeg al snel over en die is niet uitgegaan gedurende de 70 jaar

Willem is dan wel in Drenthe geboren, maar kwam al vrij snel richting Haarlemmermeer. Zijn oom en tante hadden een melkwinkel in de Iepenlaan in Zwanenburg en daar hielp hij geregeld. Na verloop van tijd werd hij knecht bij een groenteboer in Zwanenburg en van zijn verdiende geld kocht hij een racefiets. En zo is het wielrennen begonnen. Hij werd zelfs semi-professioneel wielrenner en werd lid van De Bataaf. Zo ontmoette hij ook zijn vrouw Grietje want zij was de dochter van de penningmeester. De vonk sloeg al snel over en die is niet uitgegaan gedurende de 70 jaar. Willem heeft veel fietswedstrijden gereden, door heel Europa en praktisch ieder weekend.

Mariniers

Willem is tijdens zijn diensttijd voor één jaar uitgezonden naar Curaçao, hij zat bij de mariniers. Hij was toen al getrouwd met Grietje en hun eerste dochter was al geboren. Willem heeft 12 ambachten of meer gehad, maar gelukkig niet zo veel ongelukken. Op zijn 32ste is hij gestopt met het semiprof wielrennen en heeft toen een snackwagen aangeschaft. Jarenlang heeft hij hiermee op het terrein van de toen nog in werking zijnde suikerfabriek gestaan. Grietje was thuis en had grotendeels de zorg voor de kinderen. Ze hebben drie dochters. Daarnaast nog 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.

Goede gezondheid

Beiden zijn nog in goede gezondheid. Jurgen Nobel sprak de wens uit dat dit nog geruime tijd zo mag blijven. Naast het bezoek van de locoburgemeester mocht het echtpaar ook nog bloemen en een brief ontvangen van de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk én een brief van de algemeen secretaris van de koning en de koningin.