Lege vitrines is het vooruitzicht de aangekondigde bezuiniging doorgaat.
Lege vitrines is het vooruitzicht de aangekondigde bezuiniging doorgaat. (Foto: (Foto's: pr)

Galerie Kunst 2001 zonder subsidie op weg naar het einde

Algemeen

BADHOEVEDORP - De boodschap kwam als de bekende donderslag bij heldere hemel voor veel organisaties: Haarlemmermeer moet bezuinigingen. Dat betekent subsidie schrappen, onder andere die voor Galerie Kunst 2001. “Probeer je eigen broek op te houden”, was de boodschap die voorzitter Ingrid Henkemans te horen kreeg van wethouder Marja Ruigrok. “Maar”, zegt Ingrid, “als je nauwelijks een broek hebt, wordt ophouden erg moeilijk.”

Anja Maas

In een gesprek met deze krant legt ze de moeilijke situatie van de galerie uit. “Een streep door onze subsidie betekent simpel: we zijn op weg naar het einde. En dat nadat we na 35 jaar een eigen vaste plek in dit dorp en omgeving hebben verworven”

Bezuinigingsbesluit

Wethouder Ruigrok formuleerde het bezuinigingsbesluit overigens niet als eigen broek ophouden, maar daagde Ingrid Henkemans en haar team uit om het voortbestaan van de galerie te zoeken in commercieel ondernemerschap. En als er iets is, wat ver van de galerie afstaat, is het commercie. Ingrid: “We zijn indertijd juist gestart om moderne kunst laagdrempelig aan te bieden. Daarom: zo min mogelijk kosten. Bezoekers van exposities betalen geen toegang, kunstenaars die hun werk laten zien betalen een zo laag mogelijke courtage. Onze huisvestiging betekent voor het Dorpshuis een vaste waarde. Bij de nieuwbouw is zelfs speciaal met onze wensen rekening gehouden. We werken uitsluitend met vrijwilligers. De enige financiële steun die wij, naast de subsidie, ontvangen komt van de stichting ‘vrienden’ van onze galerie, dus van particulieren die ons via donaties ondersteunen. Verreweg onze grootste kostenpost is de huur die wij aan het Dorpshuis betalen. Die komt uit de subsidie. Verliezen we die, dan mist het Dorpshuis een vast inkomen. Wie moet dat gat gaan vullen? De gemeente? Zo ontstaat uit een project dat nu min of meer budgetneutraal verloopt een grotere kostenpost voor de gemeente. Van zo’n gang van zaken is de Galerie overigens niet het enige voorbeeld.”

Meer dan exposities

Galerie Kunst 2001 is er niet alleen voor kunstliefhebbers, iedere Badhoevedorper die het Dorpshuis binnenloopt pakt automatisch een kunstmomentje mee: zo wordt interesse gewekt bij een breed publiek. Bovendien is er een educatieve functie. “Op vrijdagmiddag zijn regelmatig bovenbouwleerlingen van alle basisscholen in Badhoevedorp bij ons te gast voor een ontmoeting met de exposerende kunstenaar. Hij of zij beantwoordt vragen en geeft uitleg, wij ontwikkelen een kunstopdracht in de geest van het werk van de betreffende kunstenaar. Verder biedt de galerie ze Atelier Kidz & Kunzt: zeven bijeenkomsten rondom steeds een ander medium: fotografie, portrettekenen, werken met vilt etc. Zet je een streep door de galerie, dan zet je voor de schooljeugd automatisch een streep door kennismaken met kunst.”

Bezuinigingspakket

Morgen, 1 juli bespreekt de gemeenteraad het voorgestelde bezuinigingspakket. “Ons subsidiebedrag,15.800 euro, is voor ons onmisbaar, maar op een totaal van 13,2 miljoen is het niet zo veel. Wat de gemeente denkt te besparen moet waarschijnlijk weer worden uitgegeven om onze huur van het Dorpshuis te compenseren.

Hoe zinvol is dat, als je bedenkt dat je met schrappen het cultureel aanbod voor het groeiende aantal inwoners van Badhoevedorp niet alleen op een laag pitje zet, maar zelfs uit laten doven?”


Galerie Kunst 2001 in het Dorpshuis nog met kunst dat de moeite waard is.