De Oranje Nassau School in Badhoevedorp: een schoolvoorbeeld van een schoolgebouw.
De Oranje Nassau School in Badhoevedorp: een schoolvoorbeeld van een schoolgebouw. (Foto: Anja Maas)

Oranje Nassau School in race als Monument van het Jaar

Algemeen

BADHOEVEDORP - “Nee, we hadden geen idee, het was een volslagen verrassing. Maar wel een heel leuke. Het is toch geweldig als je kunt zeggen: onze leerlingen krijgen les in het Monument van het Jaar?”

Anja Maas

Yvonne Woestenburg is directeur van de Oranje Nassau School in Badhoevedorp. “Sinds 3 jaar”, vertelt ze. “Daarvoor was ik directeur van Vesterhavet in Hoofddorp. Dat was een nieuwbouwschool, ook prima. Maar de Oranje Nassau School zit in een gebouw met historie. Het pand heeft uitstraling en ademt de sfeer van de jaren 30 van de vorige eeuw. We horen van veel nieuwe ouders dat ze dat aantrekkelijk vinden.”

Schoolvoorbeeld

Een schoolvoorbeeld van een school: zou dat de reden zijn, dat de Oranje Nassau nu in de race is als Monument van het Jaar? Een blik op de nominatielijst laat zien, dat het gebouw is uitgekozen omdat het is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. In 1931 om precies te zijn. De stijl, veel baksteen, vaak versieringen, is herkenbaar in veel sociale woningbouwprojecten en scholen. Wie de Oranje Nassau School bekijkt, ziet een voorgevel met veel horizontale lijnen en ramen die zijn opgedeeld in kleinere rechthoekige ramen: de Amsterdamse School bij uitstek. Boven de toegangsdeur staat School met den Bijbel, waarmee de protestants-christelijke signatuur van het onderwijs is aangegeven. 

Kastanjeboom

“Ach, zou die school er nog wel zijn, kastanjebomen op het plein…” zo begint een nostalgisch nummer van ex-cabaretgroep Don Quishocking. En of er nu wel of niet een kastanjeboom op het schoolplein staat, wie het gebouw van de Oranje Nassauschool ziet, weet direct: zo’n school moet in dat liedje bedoeld zijn.

Tweede genomineerde is de Kop Romp-boerderij Kleine Vennep uit 1929. Een (rijks) monumentale boerderij waarbij de grote schuur is vastgebouwd aan het woonhuis. Burgemeester Amersfoordt bedacht indertijd de naam. De derde kandidaat voor de titel is rijksmonument Gemeenlandshuis in Spaarndam. De schuren op het terrein waren reparatiewerkplaats en opslagruimte voor dijkmaterialen, het klokje werd gebruikt om de mannen uit Spaarndam op te roepen voor het bewaken van de dijk bij noodweer. Het Gemeenschapshuis dateert uit circa 1641, en was onder andere het woonhuis van waterstaatkundigen als Cruquius, Brunings en Conrad.

Stemmen

Wie dit jaar als winnaar uit de bus komt, bepalen de inwoners van de gemeente Haarlemmermeer. Er kan gestemd worden tot en met 30 augustus. Yvonne Woestenburg: “Ja, natuurlijk willen we graag winnen. Zo’n eervolle vermelding in de lokale geschiedenisboeken is een leuk extra. Nee, we gaan onze school niet extra promoten. We hebben de nominatie natuurlijk wel vermeld in de nieuwsbrief aan de ouders en we hopen dat veel mensen op ons gaan stemmen. Daarvoor doen we graag aan iedereen een oproep: Stem op ons. Monument van het Jaar 2021: de Oranje Nassau School. Ons pand verdient het!”