Marja Ruigrok en Paul te Beest in de machinekamer van het stoomgemaal.
Marja Ruigrok en Paul te Beest in de machinekamer van het stoomgemaal. (Foto: Peter Vreeswijk)

Eindelijk weer rook uit de schoorsteen van stoomgemaal Halfweg

Algemeen

HALFWEG - De feestelijke opening plaats van het stoomgemaal Halfweg is een feit. Vorige week vrijdag kwam wethouder van cultuur, Marja Ruigrok de openingshandeling verrichten. Voorafgaand hield Paul te Beest, voorzitter van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg, een korte toespraak.

Saskia Vreeswijk

Door corona kon het stoomgemaal vorig jaar slechts twee weekenden, in september en oktober, draaien. Ook moesten de draaidagen in april, mei en juni van dit jaar worden afgelast. Maar nu is het dan eindelijk zover. Ieder eerste weekend van de maand kan er weer gedraaid worden en kan het publiek kennis maken met dit oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld.

Niet stil gezeten

Paul te Beest geeft aan dat er ondanks corona hard gewerkt is bij het gemaal dat geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden. Zo is er een lespakket ontwikkeld voor de leerlingen van groep 7 en 8 om hen op die manier het verhaal van het water te vertellen. Er is een audiotour ontwikkeld. Deze is te lezen maar kan ook afgeluisterd worden in het Nederlands en Engels. De tour is gratis te downloaden via een QR-code of via de website. Verder wordt momenteel proefgedraaid met Bio steenkool. Er zijn vrijwilligers weggegaan en bijgekomen en er wordt nu weer met een volledige bezetting gedraaid. Ook brengen de ouderen nu de stoomkennis bij aan de jongeren zodat deze voor de toekomst behouden blijft.

Opening stoomseizoen

Na de toespraak begaf het gezelschap zich via de verbindingsgang naar de machinekamer. Daar verricht Marja Ruigrok, bijgestaan door voorzitter en een vrijwilliger, de openingshandeling door te draaien aan het vliegwiel met als gevolg dat de hoofdstoomafsluiter wordt opengedraaid.

Onder het genot van een hapje en drankje werd tenslotte een aquarel van het stoomgemaal, van de hand van een van de vrijwilligers, Frans de Haan, aangeboden aan de wethouder. Het Stoomgemaal Halfweg kan gehuurd worden voor feesten, vergaderingen, filmopnames etc. ook buiten de openingstijden, privé maar ook zakelijk.

Tijdens de draaidagen is het Stoomgemaal geopend van 11.30 tot 16.30 uur. De toegangsprijs voor het museum bedraagt voor volwassenen 8 euro en voor kinderen vanaf 7 jaar 4 euro.

Meer informatie via: op www.stoomgemaalhalfweg.nl.