In het Dorpshuis is De Hoek niet meer te vinden.
In het Dorpshuis is De Hoek niet meer te vinden. (Foto: René Kater)

De Hoek sluit noodgedwongen de deuren

Algemeen

ZWANENBURG - “Wij van De Hoek geloven dat je op een dorp de dingen samen doet. Je zorgt voor elkaar, helpt elkaar. In ons duo-dorp Zwanenburg-Halfweg helpt ons educatie- en activiteitencentrum dorpsbewoners om samen actief te zijn.” Het is een mooie boodschap op de website van De Hoek, van wie de bewoners van Zwanenburg-Halfweg verwacht dat er een jaarlijks activiteitenprogramma wordt aangeboden. Dat doen ze namelijk al dertig jaar. Maar aankomend seizoen gaat dat niet gebeuren, want de subsidie van de gemeente Haarlemmermeer stopt per oktober dit jaar. Dat betekent dat de enige betaalde kracht, de coördinator, conform de uwv-regeling moet worden ontslagen. Daar is nog net geld voor.

Twee dorpen

Dat betekent dus dat De Hoek niet meer in het Dorpshuis te vinden is. En niet alleen de coördinator, maar ook het bestuursleden die zich jarenlang op vrijwilliger basis hebben ingezet voor de gemeenschap van de twee dorpen, zit thuis. “Het bestuur zit stuk”, reageert Ferdinand Knol, voorzitter van het bestuur, vanaf zijn vakantieadres. “Sommigen hebben zich wel dertig jaar ingezet voor De Hoek. En nu is alles zo weg. Het heeft te maken met de subsidie die is toegekend in 2022, maar we hebben geld tot oktober. De gesprekken met de gemeente Haarlemmermeer lopen vanaf begin dit jaar, maar de gemeente kwam niet over de brug. Er is een beschikking getekend dat de activiteiten van De Olm en De Hoek samen zouden gaan. De gemeente heeft zich niet aan de afspraak gehouden. En tijdens het zomerreces was er niemand bij de gemeente om iets af te tekenen.” Het financiële risico is te groot, vandaar dat er is besloten om De Hoek te sluiten. 

De Hoek ontvangt vanaf 2014 subsidie van Leefomgeving Schiphol. Dat zou stoppen en door de gemeente worden overgenomen. Op verzoek van Stichting Leefomgeving Schiphol is in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de financiële haalbaarheid en kostendekkend aanbod van de cursussen en activiteiten van De Hoek. De onderzoekers concludeerden dat het programma van De Hoek een waardevolle bijdrage levert aan de gemeentelijke doelstellingen en dat voor de uitvoering van dit programma een betaalde kracht onontbeerlijk is. Een fusie met Stichting Zwanenburg/Halfweg, de beheerder van ons Dorpshuis, wordt als mogelijke oplossing aangegeven.

Subsidiepot

Het bestuur van De Hoek heeft de gemeente drie voorstellen gedaan om tot een oplossing te komen. Als eerste een eerlijkere verdeling van de subsidiepot. Pier-K, Maatvast en Meerwaarde krijgen forse subsidies, maar organiseren nagenoeg niets in Zwanenburg-Halfweg. Lokale organisaties in Zwanenburg-Halfweg, 5 procent van de gemeente, komen er met 0,3 procent van de subsidiepot bekaaid vanaf. Als tweede een samenwerking met Meerwaarde. Beide voorstellen zijn door de gemeente afgewezen.

“De gemeente heeft ons een voorstel gedaan. In het kort komt dit neer op het opsplitsen van De Hoek door het afstoten van cursussen, activiteiten en taken. Voorts zouden wij meer gebruik moeten maken van vrijwilligers. Onze coördinator komt in het plaatje niet meer voor. Kort samengevat; we moeten rigoureus hervormen, de structuur aanpassen en onze coördinator ontslaan”, reageert Ferdinand. Dat laatst is dus al gebeurd. “Vervolgens heeft de gemeente ons in een laat stadium laten weten dat zij onder strikte voorwaarden bereid is een éénmalige aanvullende subsidie te verlenen voor de maanden januari tot en met juni 2022. Hierbij moeten wij wel akkoord gaan met de afbouw van het programma van de Hoek.” De voorgestelde aanvullende subsidie is volstrekt onvoldoende om het programma voor het seizoen 2021-2022 te financieren. 

Boos

De voorzitter is boos op wethouder Marjolein Steffens - van de Water. “We hebben de wethouder twee keer uitgenodigd voor een gesprek, maar ze heeft zich altijd verstopt achter de ambtenaren. Ze heeft nooit een poging gewaagd om dit op te lossen. Tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad beloofde ze dat ze de randgemeenten niet zou vergeten. Het zijn loze woorden geweest”, vindt Ferdinand. Het is vooral voor de grootste doelgroepen, namelijk jeugd van de basisschool en ouderen, een grote klap dat er geen activiteiten meer in de buurt zijn. Daarvoor moeten ze naar Hoofddorp. “Een basisschoolkind stuur je daar niet op de fiets naar toe en de bus gaat maar één keer per uur. Toch houdt Ferdinand moed. “Het doel is om een programma te realiseren in Zwanenburg en niet alles in het water te laten vallen omdat wij moeten stoppen. Het programma moet doorgaan, dus voor nu proberen we de docenten en cursisten elders onder te brengen.”