De machinekamer van het stoomgemaal heeft veel onderhoud nodig. Daar wordt de donatie dan ook voor gebruikt.
De machinekamer van het stoomgemaal heeft veel onderhoud nodig. Daar wordt de donatie dan ook voor gebruikt. (Foto: Peter Vreeswijk)

Stoomgemaal Halfweg krijgt 5000 euro van Rotary

Algemeen

HALFWEG - De rally, de NoWay Ride 2021, die in juni is gehouden, heeft 5.000 euro opgeleverd die aan Stoomgemaal Halfweg is geschonken. De Rotary Club heeft deze rally niet alleen georganiseerd voor autobezitters van een bijzondere auto een dagje te laten toeren, maar ook om geld op te halen voor een lokaal goed doel. Dat werd het stoomgemaal.

Elke jaar, op het coronajaar na, wordt deze rally georganiseerd. Klassiekers, elektrische auto’s, cabrioletten of iets anders speciaals, het maakt de stoet alleen nog maar bonter.

Weinig subsidie 

Aansluitend op de rally is er dan ook een veiling, die dit jaar dus 5.000 euro opbracht. Jan van de Kamp van de Rotary Club overhandigde de cheque deze week aan Paul te Beest, voorzitter van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg, die zeer verheugd was: “Wij zijn een stichting die weinig subsidie krijgt en met heel weinig geld en enkel vrijwilligers een uniek industrieel erfgoedmonument in stand probeert te houden, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld.”

Onderhoud nodig

“Aan de bijna honderd jaar oude stoomketel en stoommachine is voortdurend onderhoud nodig en moet regelmatig iets worden gerenoveerd. Met de cheque van de Rotary Club Amsterdam-Halfweg kunnen we het metselwerk van de vuurmond, dat is de verbinding tussen de stoomketel en de schoorsteen, vernieuwen en herstellen. Dat is dringend aan vervanging toe.” 

Stoomdagen

Stoomgemaal Halfweg is van april tot en met november elk eerste weekend van de maand open voor publiek en draait dan ook onder stoom. De eerstvolgende stoomdagen zijn zaterdag 4 en zondag 5 september. Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl