Samen fietsen en ondertussen praten met je medepassagier.
Samen fietsen en ondertussen praten met je medepassagier. (Foto: Pr)

Samen Fietsen haalt ouderen uit hun isolement door een ritje op de duofiets

Algemeen

ZWANENBURG/HALFWEG – Arnoud Hulst zag het vorig jaar november op de televisie; een fietsproject op een duofiets om ouderen mee te nemen voor een tocht in de buurt. Kopje koffie onderweg en een praatje maken om ouderen uit hun isolement te halen. “Dat gaan we ook doen, dacht ik toen. Ik ben in januari gaan kijken naar de mogelijkheden”, vertelt Arnoud die ook voorzitter is van de Seniorenvereniging ZWH Zwanenburg-Halfweg waar project Samen Fietsen ZWH onderdeel van is. Vandaag, woensdag 1 september, wordt het fietsproject geopend door wethouder Marjolein Steffens - van de Water van de gemeente Haarlemmermeer. Officieel openen weliswaar, want er zijn al verschillende ritjes gereden.

Het grootste obstakel leek Arnoud om geld bijeen te krijgen voor in totaal drie fietsen, die per stuk 12.000 euro kosten. Maar dat viel mee. “Het bleek toch dat er veel bedrijven willen sponsoren”, zegt Arnoud gelukkig, want hij heeft het geld bij elkaar. Twee fietsen zijn gearriveerd, de derde is onderweg. “Sponsors hebben geld overgehouden door corona, er is niet zoveel gebeurd. Dit project is in de buitenlucht en dat speelt ook mee. Het is meer onzeker als het binnen is.”

Tot de winter

Het project had eigenlijk al in juli moeten starten, maar door de lange levertijd zijn pas onlangs de eerste passagiers opgehaald voor een tocht die al met al een dagdeel duurt. Straks is heeft het project Samen Fietsen de bescbikking over twee duofietsen en een riksja. En daar wordt mee doorgefietst totdat het te winters weer wordt. “We doen het voor de eerste keer dus we weten niet tot wanneer we het kunnen laten doorgaan”, reageert Arnoud enthousiast. “We hopen maar op een zachte winter.”

Seniorenvereniging ZWH heeft zo’n 700 leden. Dus er zijn genoeg mensen die willen fietsen en die mee willen rijden. “We fietsen met twee fietsen tegelijk. Als ze willen kunnen de passagiers meefietsen, in de riksja kunnen ze alleen maar kijken. We hebben nu zo’n twintig vrijwilligers die willen fietsen, maar we willen het uitbreiden tot een stuk of veertig. En we kunnen alle kanten op, richting Amsterdam, Spaarndam, Boesingheliede en ga zo maar door.” Er wordt ook gekeken naar de fietsers, zij moeten wel sociale vaardigheden hebben om een gesprek te voeren.

Duit in het zakje

Er wordt door de week gefietst. Nu is dat nog maar 3 keer per week, maar het is de bedoeling dat dat aantal wordt uitgebreid. Arnoud had naast het aantal ouderen dat is verbonden aan de vereniging, ook graag de bewoners van het verzorgingstehuis van Eigen Haard willen meenemen. Daarvoor zou Eigen Haard een duit in het zakje moeten doen, maar is tot nu toe nog niet over de brug gekomen.

60 jaar vrijwilliger

Arnoud is al zo’n zestig jaar vrijwilliger in het verenigingswerk. Zelf is hij al dik in de zeventig, maar fietst nog lekker mee. “Ik heb nog wel meer vrijwilligersbanen hoor, maar ik heb tegen iedereen gezegd: ik stop als ik tachtig wordt”, lacht hij. “Dat is het voordeel van vrijwilliger zijn. Je kunt opstappen wanneer je wil.”

Project Samen Fietsen ZWH is mogelijk geworden door financiële steun van een onder andere de Stichting voor de Buurt, het Oranje Fonds, Zorg en Zekerheid, de ANWB, de JC Ruigrok Stichting en het Meerlanden Fonds. Daarnaast zijn er donaties en giften van bedrijven en particulieren ontvangen.