Als voorkeursvariant 2 wordt ingevoerd, zal kentekenherkenning gebruikt worden om bestemmingsverkeer door te laten.
Als voorkeursvariant 2 wordt ingevoerd, zal kentekenherkenning gebruikt worden om bestemmingsverkeer door te laten. (Foto: René Kater)

Sloterweg wordt mogelijk blijvend afgesloten voor doorgaand verkeer

NIEUW-WEST/BADHOEVEDORP - Als het aan het college van B&W ligt, wordt de Sloterweg afgesloten voor doorgaand verkeer om de weg verkeersveiliger te maken. Alleen bestemmingsverkeer mag dan gebruik maken van de weg. 

Het college kiest hiermee voor voorkeursvariant 2a: Wegafsluiting Sloterweg en Laan van Vlaanderen uit de Nota van Uitgangspunten in het plan Sloterweg-West Verkeersveilig. De gemeente Amsterdam zegt op te trekken met de gemeente Haarlemmermeer, omdat het ook inwoners van Badhoevedorp treft, maar Haarlemmermeer geeft de voorkeur aan voorkeursvariant 11; een knip op de Sloterweg. Deze variant komt het meeste tegemoet aan veel wensen van ondernemers uit de wijken rondom Dorp Sloten en Nieuw-Sloten. 

Eerder voorgestelde oplossing zorgde voor verschillende emoties

Op de Sloterweg rijden dagelijks 15.000 motorvoertuigen, terwijl de weg geschikt is voor maximaal 6.000 voertuigen per dag. Eerdere plannen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid zorgden voor verschillende emoties in heel Nieuw-West, maar ook in Badhoevedorp. De gemeente is daarop in gesprek gegaan met ondernemers, bewoners en diverse belangengroepen. Vervolgens is onderzocht welke oplossingen mogelijk zijn en welke oplossing de voorkeur heeft.

Kentekenherkenning

In de voorkeursvariant 2a komen op vier plaatsen camera's te staan zodat de toegang via kentekenherkenning wordt gereguleerd. Twee op de Sloterweg aan de west- en oostzijde en twee op de beide kruisingen van de Laan van Vlaanderen met de Plesmanlaan. De knips op de Laan van Vlaanderen zijn nodig om te voorkomen dat het autoverkeer via deze wegen gaat rijden. Het aantal motorvoertuigen komt met de aanpassing onder de 6.000 per dag op de Sloterweg-West. 


Om sluipverkeer naar Badhoevedorp tegen te gaan, geldt op de Langsom straks een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Op de Sloterweg vanaf de Anderlechtlaan tot aan de rotonde bij de Baden Powellweg geldt ook een maximale snelheid van 30 km/uur. 

Lees verder op pagina 3